Bahûrim maakt serieus werk van afval scheiden | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl
Foto: Jos Uijtdehaage

Bahûrim maakt serieus werk van afval scheiden

  •   110 keer gelezen   Actueel

Brielle - Wethouder André Schoon is er blij mee: het PENTA college CSG Bahûrim maakt serieus werk van het gescheiden inzamelen van afval. Op 8 april was hij getuige van de officiële start hiervan, aangekondigd door directeur Jelle-Jan Holwerda. Tegelijkertijd vond de afsluiting plaats van het gastlesproject over (zwerf)afval van de Stichting Milieu Dichterbij. Leerlingen presenteerden hun ideeën voor het verminderen van afval en zwerfafval in en rond hun school. Naast de wethouder waren ook de beleidsmedewerkers Geradine Roskam en Albert Boomgaardt van de gemeente Brielle bij de eindpresentatie aanwezig.

Alle drie de eerste klassen hebben in maart meegedaan aan het project '(Zwerf)afval als uitglijder' van de Stichting Milieu Dichterbij (SMD). Gastdocent Lily Venema van de SMD gaf op 13 maart de aftrap met een introductieles: "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat op deze school het afval door iedereen goed wordt gescheiden?" Ook vroeg ze aan de leerlingen om na te denken over manieren om afval op school en zwerfafval op straat te verminderen. Conciërge René Vlendre gaf uitleg over de plannen voor afvalscheiding op school en de nieuwe afvalbakken die daarvoor zijn aangeschaft. In de weken daarna werkten de leerlingen onder leiding van Caroline Plooster in groepjes aan de opdrachten tijdens de aardrijkskundelessen.

Strenger toezicht

Op 8 april presenteerden twee groepjes leerlingen uit klas 1a de posters die ze hadden gemaakt. Ook lieten ze powerpointpresentaties zien. Zwerfafval moet stoppen, vinden Eva, Kiki en Jade. Dit drietal had een mooie poster gemaakt. "Spreek iemand aan als je ziet dat hij of zij afval op de grond of op straat gooit", zei Kiki. Zij doet dat namelijk ook, hoewel ze dat bij leerlingen uit het vierde leerjaar wel moeilijk vindt. Een andere mogelijkheid is dat de conciërge strenger toezicht houdt. Verder zou het een hoop afval schelen als leerlingen hun eigen drinkbeker en broodtrommel mee naar school zouden nemen.

Groepje twee, bestaande uit Leonor, Lola en Lieke, kwam met de suggestie dat Dagobert Duck zo enorm rijk is geworden van statiegeld op flessen. Dus… Verder vinden deze dames dat ballonnen niet meer opgelaten mogen worden. Ze zijn immers slecht voor dieren en het milieu.

100 kilo restafval

André Schoon, wethouder van onder meer duurzaamheid en milieu, vond dat de jongeren goede oplossingen hadden bedacht. Hij benadrukte nog eens het belang van afval scheiden, want de grondstoffen raken op. Ja, afval is grondstof, dat hadden de leerlingen geleerd van juf Lily. Als mensen hun afval beter scheiden, dan hoeft de gemeente Brielle nog 'maar' 100 kilo restafval per huishouden per jaar op te halen, legde de wethouder uit. Ook de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is hem een doorn in het oog. "Gemeenten moeten nadenken over hoe ze die fractie kunnen terugdringen", zei André Schoon. Waarbij hij aan de leerlingen vroeg om daar ook eens over na te denken.

PMD

Na de meivakantie gaan de docenten van het tweede en derde leerjaar aan de slag met een powerpointpresentatie, gemaakt door de SMD. Alle leerlingen van de school moeten namelijk weten wat er van hen wordt verwacht, nu op school verschillende afvalbakken staan. Op het PENTA college CSG Bahûrim wordt het afval in drie soorten fracties ingezameld: plastic en metalen verpakkingen en drankkartons (PMD), papier en restafval. Bij de presentatie hoort een filmpje dat laat zien wat er met deze fracties gebeurt.

Het gastlesproject '(Zwerf)afval als uitglijder' is uitgevoerd door de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) in opdracht van de gemeente Brielle.Tevens begeleidt de SMD het PENTA college CSG Bahûrim bij het streven een afvalvrije school te worden. De SMD is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling in Schiedam.

Fotografie: Jos Uijtdehaage


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>