Afbeelding

Bezwaar maken tegen de huurverhoging kan lonen

Actueel 212 keer gelezen

Regio - Veel huurders hebben voor 1 mei een voorstel voor de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli ontvangen. Met de online check van de Woonbond kunnen sociale huurders viacheckhuurverhoging.nl nagaan of hun huurverhoging wel aan alle regels voldoet. Als dat niet zo is, kunnen ze bezwaar maken tegen de huurverhoging. De check levert dan een bezwaar op maat.

Zo mogen de huren niet harder stijgen dan een bepaald percentage (4,1% voor huishoudens met een inkomen tot de €42.436,- en 5,6% voor huishoudens met een inkomen hierboven). AOW'ers, huishoudens van vier of meer personen en chronisch zieken of mensen met een handicap kunnen geen inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen. 

Ook mag de huurprijs niet hoger stijgen dan de maximale huurprijs volgens het woningwaarderingsstelsel. En als huurders een totaalprijs betalen voor de huur inclusief servicekosten (een 'all-in prijs') zonder specificatie van de huur en servicekosten, waardoor niet duidelijk is wat de kale huurprijs is, kunnen huurders ook bezwaar maken. Huurverhogingen mogen alleen worden berekend over de kale huurprijs, huurverhoging van een all-in prijs is niet toegestaan.

'Zo zijn er tal van regels waar de jaarlijks huurverhoging voor een sociale huurwoning aan moet voldoen,' zegt Marcel Trip van de Woonbond. 'Om huurders hierbij te helpen, hebben we een check gemaakt waarmee ze makkelijk kunnen zien of ze bezwaar kunnen maken tegen hun huurverhoging.' 

Leden van de Woonbond kunnen met vragen over de jaarlijkse huurverhoging ok terecht bij de Huurderslijn, de juridische ledendienst van de Woonbond. De Huurderslijn (020-5517755) is bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 13.00 en dinsdagavond van 18.30 tot 20.00.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant