Het Zeemanshuis verwacht jaarlijks 5 à 6.000 zeelieden te ontvangen.
Het Zeemanshuis verwacht jaarlijks 5 à 6.000 zeelieden te ontvangen.

Het arsenaal een plek voor social inclusion?

Actueel 483 keer gelezen

Brielle - twee projecten sprongen eruit bij de beoordeling van de plannen die zijn ingediend voor de toekomst van het Arsenaal. Ze betreffen het vestigen van een zeemanshuis en het project voor 'social inclusion' van Annemiek Balm en Manuela Frerichs, wijd en zijd bekend door hun organisatie van het immens populaire Sinterklaas- en kersthuis. Samen met Saskia Tejland willen ze het Arsenaal transformeren tot een plek van 'social inclusion', een soort clubhuis van de toekomst, dat een verbinding wil bieden aan allerlei partijen uit de buurt, gecombineerd met bijzondere historische projecten en showstoppers.

De twee plannen zijn uitgekozen door een adviescommissie van 'drie wijze mannen' die respectievelijk een achtergrond hebben op financieel, bedrijfskundig en kunstgebied. De commissie onder leiding van wethouder André Schoon, oordeelde dat de twee uitgekozen projecten op een aantal punten hoog scoorden in verhouding tot de andere ingediende projecten. Belangrijk waren 'het hebben van betekenis voor Brielle', financiële haalbaarheid, uitvoerbaarheid, en het bezitten van voldoende draagvlak. Daarnaast diende zowel huur als koop bespreekbaar te zijn. Verder werd van de partijen verlangd dat ze samen konden en wilden werken met de andere gebruikers van het Arsenaal. Met de initiatiefnemers van beide projecten zal nu worden bekeken in hoeverre er een combinatie mogelijk is met de plannen van het Historisch Museum, de Kunstkring en de eventuele publieksfunctie van het streekarchief.

Business plan
De adviescommissie adviseert om € 5.000 beschikbaar te stellen als bijdrage voor een professionele ondersteuning van beide projecten. Dit bedrag zal worden besteed aan het maken van een businessplan en het maken van een schetsplan voor de benodigde aanpassingen aan het Arsenaal. In de Brielse commissie BZM waren er vragen over het waarom van de beschikbaarstelling van € 5000,-. IBGB zou het logischer vinden als de belangstellenden zelf hun businessplan zouden bekostigen. Ook de PvdA had de mening dat normaal gesproken degene die een plan indient, betaalt. VVD en D66 meldden het met alles eens te zijn wat een structurele en gewenste oplossing voor het arsenaal zal opleveren. Burgemeester Gregor Rensen vond de ondersteuning in dit geval aanvaardbaar omdat het hier om vrijwilligers gaat. Hij hoopte dat er een goede business case uit gaat komen.

De definitieve beslissing over het arsenaal wordt uiterlijk in de raad van 24 september 2019 verwacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant