Afbeelding

Help mee en steun de restauratie van Fort Penserdijk

Actueel 602 keer gelezen

Brielle - Als een echt fort kun je ook vandaag de dag niet om Fort Penserdijk heen. Nog altijd ligt het sterk en stoer in de polder, alsof de vijand elk moment kan komen. Een schitterend monument om te ervaren en te bewaren. Om te voorkomen dat de tand des tijds het fort opsnoept is Stichting Het Zuid-Hollands Landschap onlangs gestart met de restauratie van het fort, te beginnen met de toegangsbrug.

"Je hebt weinig verbeeldingskracht nodig om de geschiedenis op Fort Penserdijk te ervaren: wanneer je de lange brug op loopt wandel je een waar geschiedenisboek binnen." aldus Hans Visser, van Het Zuid-Hollands Landschap. En hij heeft gelijk: de bomvrije ruimte voelt onbreekbaar, de betonnen koepeltjes waar het regenwater opgevangen werd voor de soldaten is nog in tact. Zware deuren en piepende scharnieren nemen je als bezoeker mee naar de Stelling van de Monden van Maas en het Haringvliet waar het Fort vanaf 1885 een belangrijke schakel in vormde.

130 jaar later heeft de tijd zijn tanden in het Fort gezet. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Scouting Bas 't Hart hebben daarom de werkhandschoenen aangetrokken en zijn gestart met de restauratie. Visser licht toe: "We zijn voor een groot deel afhankelijk van donaties en subsidies. Zonder betrokken mensen en bedrijven kunnen we de restauratie niet voltooien." Ruben Stolk van Scouting Bas 't Hart valt Visser bij; "Als het fort weer in ere herstelt kan worden blijft het een prachtige speelplaats voor de scouting". En daarom doen we de oproep: help ook mee en zorg samen met ons ervoor dat het fort ook voor de toekomstige generaties behouden blijft.

Bezoek Fort Penserdijk
Zelf het fort ontdekken? Kom dan zaterdag 8 juni naar Fort Penserdijk. Tijdens Voorne in Stelling is het fort opengesteld. Loop de brug over en laat het fort zelf zijn verhaal vertellen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant