Afbeelding

Plannen voor herinrichten bastion IX

Actueel 559 keer gelezen

Brielle - In de zomer van 2018 heeft gemeente Brielle ideeën voor bastion IX opgehaald bij bewoners, ondernemers en vrijwilligersorganisaties. Het doel is het bastion voor 2022 op een zodanige wijze her in te richten dat de historie op een verrassende manier beleefbaar wordt.

Bastion IX is de locatie waar de Watergeuzen op 1 april 1572 via de Noordpoort de stad Brielle binnenvielen. Deze historische plek die veel betekent voor de geschiedenis van de stad verdient meer aandacht. Hierbij wordt ook gekeken naar het bestaande 1 april monument, dat hier ter herdenking aan het bestormen van de stad ligt. ,,In 2022 is het 450 jaar geleden dat de Geuzen Brielle binnenvielen. Het is een mooi streven om dat jaar de locatie opgewaardeerd te hebben", aldus wethouder Schoon.

De opgehaalde ideeën zijn verwerkt in een lijst met uitgangspunten. Twee ontwerpbureaus hebben hun visie op de ontwerpopgave gepresenteerd aan een selectiecommissie. In de commissie zijn o.a. vrijwilligersorganisaties, bewoners, ondernemers, kunstenaars en architecten vertegenwoordigd. De selectiecommissie heeft unaniem besloten dat RO & AD Architecten een inspirerende locatie van bastion IX mag gaan maken.

,,We beginnen met het breed ophalen van input over de vesting, de stad en wat er lokaal speelt. Op basis hiervan worden ideeën ontwikkeld, die vervolgens getest worden in overleg met de selectiecommissie en de overige stakeholders, aldus Ad Kil van RO & AD Architecten." Alle input vormt de basis voor een voorontwerp, dat naar verwachting dit najaar gepresenteerd wordt.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant