Stichting Speelstad Briellecollecteertvoor hetOranjefonds | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl

Stichting Speelstad Briellecollecteertvoor hetOranjefonds

  •   41 keer gelezen   Actueel

Brielle - De collecte is van dinsdag 11 juni tot en met zaterdag 15 juni. De collectegebieden van Speelstad zijn: binnenstad Brielle, Meeuwenoord, Nieuwland en Spuigebied. De helft van de collecte gaat direct naar de stichting.

Omdat dit jaar Speelstad voor de 30e keer wordt gehouden (jubileum) willen ze wat extra doen. Zo sparen ze dus voor een nieuwe, veilige, lange waterglijbaan voor de kinderen. Speelstad is sinds 1989 een jaarlijks terugkerend driedaags evenement voor de kinderen van de basisscholen uit de gemeente Brielle en van de vrijwilligers. Speelstad wordt altijd gehouden in de laatste week van de zomervakantie op dinsdag, woensdag en donderdag. Het gaat hier dan om het vermaken van circa 500 kinderen door rond de 75 vrijwilligers.

De achterliggende gedachte van Speelstad is het laagdrempelig vermaken van kinderen door het aanbieden van verschillende activiteiten. Deze worden gekenmerkt door creativiteit, sportiviteit en saamhorigheid, op een veilige manier in een beschermde omgeving, met als subdoel de kinderen weer positief in contact te brengen met elkaar voor het begin van het nieuw schooljaar. Daarnaast komen de ouders van de kinderen elkaar ook (weer) tegen. De kinderen - van groep 3 tot en met groep 8 - van zeven basisscholen en uit het bijzonder onderwijs mogen meedoen. Tevens wordt ingezet op het betrekken van bijzondere doelgroepen zoals kinderen met een beperking (onder begeleiding), kinderen van vluchtelingen en senioren.

Speelstad wordt al jaren georganiseerd door een zelfstandige club van vrijwilligers. Er zijn vrijwilligers die al meer dan 20 jaar actief zijn binnen Speelstad! Speelstad is sinds 2018 formeel een stichting. De activiteiten die Speelstad aanbiedt zijn gevarieerd en afgestemd op de doelgroep. Het  timmeren en inrichten van hutten gemaakt van pallets is de grootste activiteit. De hut die het meeste voldoet aan de eisen van de jury (veilig, samenwerking, creatief, orde en netheid)  krijgt de eerste prijs.

Daarnaast kunnen de kinderen knutselen, verkleden, zingen (muziekstudio) en toneelspelen op een heus podium spelen. Er is schminken, haarvlechten en nagels lakken. Op sportief gebied kunnen de kinderen zich uitleven op de kabelbaan en er is een speeltuin met verschillende touw-elementen. Er kan met radiografisch bestuurde bootjes worden gevaren, tevens is er een loterij en een bingo en op woensdagavond mogen familie en andere mensen komen om de hutten te bekijken en te genieten van (ingestudeerde) optredens van de kinderen. Met goed weer gaat de altijd populaire waterbaan open.

Elk jaar probeert de organisatie van speelstad met minimale middelen nieuwe elementen aan de basis toe te voegen. Afgelopen jaar is dit gelukt in de vorm van het maken van marsepeinen figuren, het organiseren van bootcamps, een tafelvoetbalcompetitie en het vervaardigen van vistuig.

De aanwezige voorzieningen voor zowel de kinderen, vrijwilligers als bezoekers zijn toiletten, watertap, elektriciteit, en afvalbakken/-containers (afval wordt zoveel mogelijk gescheiden). Er is een grote tent voor "binnen"activiteiten en meerdere paviljoens. Voor de inwendige mens is er een koffie- en snoeptent, snackkraam en worden er pannenkoeken gebakken en tosti's gemaakt. Gezonde voeding wordt gepromoot en soms gesponsord. Voor de vrijwilligers is er een hele keuken op locatie ingericht. Voor de veiligheid is het gehele terrein afgezet met dranghekken. Al met al zijn er goede voorzieningen en vele activiteiten die allemaal begeleid worden door (ervaren) vrijwilligers.

De organisatie

Speelstad kent een platte transparante organisatie. Er is een bestuur waarin drie personen zitting hebben met ieder zijn aandachtsgebied. Daarnaast zijn er verschillende groepen met ieder een eigen coördinator. Er is onder andere een speelgroep, speeltuin groep, tent groep, een toneelgroep, een "veld"-groep en cateringgroep.

Het bestuur komt meerdere malen ter voorbereiding en ter evaluatie bij elkaar waarbij ook de coördinatoren erbij worden betrokken. De voorbereiding voor zo'n evenement is heel belangrijk voor het welslagen.

Met de gemeente Brielle is er een goede samenwerking. De gemeente heeft Speelstad een A-status gegeven vanwege de meerwaarde van het evenement voor de kinderen van de gemeente Brielle. Ook de gemeente draagt bij in het leveren van voorzieningen en diensten. Jaarlijks moet ook een vergunning worden aangevraagd waarin eisen staan waaraan Speelstad moet voldoen.

De onontbeerlijke vrijwilligers die het allemaal mogelijk maken zijn van jeugdig tot en met respectabele leeftijden. Een brede basis van mensen die al jaren met het evenement meehelpen is de stabiele factor in het organiseren en noodzakelijk voor het evenement. Toch is het elk jaar weer spannend of Speelstad het minimale aantal vereiste van 60 vrijwilligers kan inzetten. Positief is dat er toch jaarlijks nieuwe mensen willen meedoen waar anderen misschien besluiten om te stoppen.

Financiën en sponsoren

Voor het organiseren van Speelstad is geld een belangrijke factor. Er zijn inkomsten, zoals kaartverkoop en verkoop van eten en drinken. Om het evenement zo laagdrempelig te maken zijn de prijzen daar ook op afgestemd.

Er zijn ook genoeg uitgaven. Speelstad wil in principe zelfvoorzienend zijn maar dat kan niet voor alles gelden. Ze hebben een eigen grote tent en andere paviljoens, knutsel en verkleedmateriaal, ze maken zelf decors en ze hebben een studio. Andere middelen worden verkregen van stichting Push, gemeente Brielle, en sponsoren in materiële zin. Huur en verbruik uitgaven zijn er ook en komen ten laste van het evenement.

Een kaartje voor drie dagen Speelstad kost €9,50 en bepaalde doelgroepen komen op uitnodiging, denk hierbij bijvoorbeeld aan minima.

De organisatie is altijd op zoek naar sponsoren en fondsen en hoopt de bestaande sponsoren te mogen behouden. Toch zou Speelstad meer willen en vooral het bestaande kwalitatief en kwantitatief in stand houden. Het meer willen is het verleggen van accenten. Hiervoor zijn nieuwe middelen nodig of moeten middelen worden vervangen vanwege bijvoorbeeld veiligheidseisen. Het uitgangspunt van Speelstad is en blijft het zo creatief mogelijk zijn met zo min mogelijk middelen.

Archieffoto: Jos Uijtdehaage


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>