Afbeelding

Gebroeders De Witt te zien in Museum Den Briel

Actueel 426 keer gelezen

Brielle - Van zondag 16 juni t/m zondag 8 september 2019 presenteert Historisch Museum Den Briel de tentoonstelling "De Gebroeders De Witt. Iconen van de Gouden Eeuw". Met schilderijen (18!), prenten, tekeningen, penningen en bustes wordt een beeld gegeven van het leven van Johan de Witt (1625-1672) en zijn oudere broer Cornelis (1623-1672). Cornelis was ruwaard van Putten; zijn Hof was gevestigd in Geervliet.

Veel aandacht is er voor de Tocht naar Chatham en de toedracht van de moord op de broers op 20 augustus 1672. Met de tentoonstelling wordt de nieuwe, tot museumzaal heringerichte Cornelia van der Lindenzaal officieel in gebruik genomen.

Gastconservator en publicatie

Dr. Ronald Prud'homme van Reine, gespecialiseerd in onder meer de gebroeders De Witt, stelde als gastconservator de tentoonstelling samen. Van zijn hand is ook de rijk geïllustreerde publicatie die de tentoonstelling begeleidt.

Bruiklenen

De tentoonstelling omvat bruiklenen van het Rijksmuseum, Amsterdam Museum, Haags Historisch Museum, Mauritshuis, Museum De Gevangenpoort, Museum Rotterdam, Koninklijke Bibliotheek, Dordrechts Museum, Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam en het Streekarchief Voorne-Putten.

Topstuk in bruikleen van het Louvre

Het pronkstuk van de tentoonstelling is de gouden beker die Cornelis de Witt in 1667 ten geschenke kreeg van de Staten van Holland. De beker wordt in bruikleen gegeven door Musée de Cluny (eigenaar) en Musée du Louvre (beheerder).

Storytrail

Voor de gelegenheid heeft theatergezelschap Stadsavonturen een bloedstollende storytrail over de gebroeders De Witt in Brielle ontwikkeld. Deze theaterwandeling door Brielle vindt plaats op 15 juni om 19.15 uur, vertrekt vanaf de Markt en eindigt in de Catharijnekerk. De theaterwandeling wordt op meerdere dagen aangeboden. Reserveren is noodzakelijk: www.storytrail.nl/stadswandeling-brielle

Tentoonstelling in Geervliet

Met de stichting Oud-Geervliet trekt het Historisch Museum Den Briel deze zomer samen op in de kennisoverdracht en de organisatie van publieksactiviteiten rondom de gebroeders De Witt. Op 22 juni opent in het stadhuis van Geervliet een tentoonstelling over Cornelis de Witt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant