Afbeelding

Tekststeen met historische waarde gerestaureerd

Actueel 395 keer gelezen

Brielle - Al jaren was de tekststeen - in de achtermuur van de omsloten tuin van het poortwachtershuis - niet of nog nauwelijks zichtbaar. Samen met het Erfgoedgilde is besloten de steen een zichtbaardere plaats te geven in dezelfde muur en de scheuren te laten restaureren. De restauratiewerkzaamheden, die nu nog goed zichtbaar zijn, verkleuren naar verwachting snel met het oorspronkelijke werk.

De tekststeen komt uit de Waterpoort in de buurt van het huidige bastion IX, waar de Geuzen op 1 april 1572 Den Briel binnenstormden. Toen de poort werd afgebroken is de steen in 1625 in de poort aan het Maarland ingebouwd. Deze poort is vanwege het toenemende verkeer in 1894 afgebroken waarna de tekststeen in de achtermuur van de omsloten tuin van het poortwachtershuis is geplaatst.

De tekststeen was van oorsprong gedeeltelijk uitgevoerd in vergulde letters. De Latijnse spreuk op de monumentale steen bevat een Latijnse spreuk die met de jaren slecht leesbaar is geworden. Het restaureren van de Latijnse tekst zou de steen te veel beschadigen en wordt, vertaald naar het Nederlands, op een nieuw informatiebord geplaatst. De geschiedenis van de tekststeen is al te lezen op een informatiebord. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant