Impressie van de inrichting Turfkade met terrassen
Impressie van de inrichting Turfkade met terrassen

1 april 2022 moet Brielle op zijn mooist zijn

Actueel 1.395 keer gelezen

Brielle - Over bijna drie jaar zal Brielle op grootse wijze zijn 450-jarige bevrijding van de Spanjaarden vieren. Het bestuur van de gemeente is er alles aan gelegen dat de geuzenstad er op die dag prachtig bijligt (en vanzelfsprekend ook daarna).

Op 1 april 2022 komen gasten uit binnen- en buitenland naar Brielle en naar alle waarschijnlijkheid zijn daar, zoals dat ook bij vorige jubilea gebeurde, een of meer leden van de koninklijke familie bij aanwezig. In zijn julivergadering gaf de raad goedkeuring aan een aantal deelprojecten uit de binnenstads- en havenvisie die op de feestelijke dag afgerond moeten zijn.

Turfkade
De herinrichting van de Turfkade springt er van al deze projecten wel het meeste uit. Er zullen daar terrassen worden bijgemaakt, vlonders gelegd en een extra steiger aangebracht. Verder wordt er een brug aangelegd over het Zuidspui ter hoogte van het Bleijkers Bolwerk vanaf het Scharloo naar de Turfkade. De exacte locatie van de brug zal in samenspraak met de omwonenden en de Klankbordgroep worden bepaald.

Ook aan andere projecten werd in de julivergadering goedkeuring gegeven en ook die zullen voor 1 april 2022 moeten zijn afgerond. Het gaat om een aanlegsteiger voor de veerpont tegenover café Dixi; het verfraaien van de hoofdentree van Brielle (de ingang bij de rotonde bij Lotus) en het aanleggen van mooie wandelroutes op en onderaan de wallen. Er zal verder worden bekeken of er ook nog een aantal ideeën kunnen worden uitgevoerd, die indertijd vanuit de inspraak met de inwoners naar voren zijn gekomen, .

Zoals al eerder in de publiciteit kwam, zijn oppositiepartijen D66 en CDA absoluut geen voorstander van de brug over het Zuidspui. Jan Wolters (CDA): "Brielle moet rekening houden met een nieuwe financiële werkelijkheid. De brug is erg kostbaar en leidt in feite nergens naar toe. Volgens het CDA-raadslid heeft de wethouder niet goed geluisterd naar wat de inwoners willen. Er zijn momenteel meer plannen dan geld en voor de brug is er onvoldoende draagvlak. Zijn collega raadslid Wim Smit (D66) was het hiermee eens. VVD raadslid Arie van Gorsel bracht hen in herinnering dat er tijdens het vorige college nog door beide partijen geroepen werd om een revitalisering van de binnenstad. Ook tegen de aanleg van de Catharinabrug indertijd (de brug die van het stadskantoor naar het Arsenaal loopt red.) was er veel weerstand, maar er wordt daar nu veel gebruik van gemaakt. Wethouder Van der Kooi verklaarde dat de brug over het Zuidspui na participatie van inwoners en ondernemers in de plannen is opgenomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant