Afbeelding

Leerlingen Maerlant adviseren over afvalvermindering

Actueel 304 keer gelezen

Brielle - "Wij doen het niet voor de erkenning, maar voor de natuur." Dit motto was bedacht door de 'Recycle Turtles', een groepje vwo-leerlingen van het Maerlant in Brielle. De eersteklassers deden begin juli mee aan een eendaags gastlesproject over afval van de Stichting Milieu Dichterbij. De havo/tl-leerlingen dachten intussen na over milieuvriendelijk verpakken.

"Hoe kun je afval beter scheiden en ervoor zorgen dat er minder afval komt?", vroeg Lily Venema, gastdocent van de Stichting Milieu Dichterbij (SMD). Zij stelde deze vraag namens de gemeenten Brielle en Westvoorne aan de leerlingen van de eerste klas vwo van het Maerlant in Brielle. De jongeren volgden op 4 juli een eendaags gastlesproject over afval van de SMD. Na de introductieles van Lily Venema en de digitale quiz Kahoot! startten de vwo'ers met de opdracht. Ze vormden groepjes, bedachten een naam voor hun team oftewel 'adviesbureau' en ontwierpen een logo.

Van Marius Rietdijk, hoofd facilitaire dienst van het Maerlant, kregen alle groepjes een rondleiding door het schoolgebouw. Hij liet de jongeren zien wat leerlingen iedere dag aan afval meebrengen: drinkpakjes, flesjes, broodzakjes, koek- en chipszakjes. De leerlingen mochten ook een kijkje nemen bij de afvalpers.

Chromebooks

Na al deze informatie werkten de leerlingen aan hun adviezen om het afvalprobleem op het Maerlant aan te pakken. Ze maakten een poster of powerpointpresentatie. De teams bespraken met elkaar welke oplossingen ze hadden bedacht.

Het adviesbureau 'Earth-Rangers' wil, om papier te besparen, meer werken met zogeheten Chromebooks. Dat zijn goedkopere laptops. Verder moet iedereen verplicht worden om een Dopper (hervulbaar flesje) en brooddoos mee te nemen naar school. En: met kerst neemt iedereen zijn of haar eigen bord, bestek en drinkbeker mee. "Red de aarde en hou hem in zijn waarde", luidde het devies van 'Earth-Rangers'. Het groepje 'Recycle Turtles' had ook een fraai motto bedacht: "Wij doen het niet voor de erkenning, maar voor de natuur."

Ook de havo/tl-leerlingen deden mee aan een gastlesproject over duurzaamheid van de SMD. De eersteklassers bezochten een supermarkt en keken kritisch naar de manier waarop levensmiddelen zijn verpakt. Kan dat beter? Ja, vonden de leerlingen. "Ontwerp een gepersonaliseerde 'spinazie'-tas voor de losse groenten en verkoop salades uit de eigen regio", adviseerde een groepje. Mini Babybels – kleine, ronde kaasjes – zouden helemaal niet meer verkocht moeten worden, vond een stel meiden, want: "Te veel verpakking."

Waardevolle invulling

De havo/tl- en vwo-leerlingen hebben met enthousiasme en plezier gewerkt aan dit duurzaamheidsproject van de SMD. Docenten vonden het een waardevolle invulling van de laatste schooldagen.

De gastlesprojecten zijn uitgevoerd door de Stichting Milieu Dichterbij in opdracht van de gemeenten Brielle en Westvoorne. Deze gemeenten financieren de projecten.

De SMD is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling in Schiedam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant