Afbeelding
Ingezonden mededeling

Bloggen over je vakantie is nog geen serieus reisverhaal, wat dan wel?

Actueel 258 keer gelezen

Reisbloggers worden ze genoemd, reislustige types die schrijven over wat ze ervaren tijdens hun reizen over de hele wereld. In een blog. Hoe werkt dat eigenlijk?

Wat eerder de reisjournalist was, heet nu reisblogger. Een baan waar menigeen jaloers op is, maar die toch nog wel wat haken en ogen kent. Allereerst moet een verhaal wel geschreven worden en ook goed, dus louter 'lange leve de lol, en ik reis met een rugzak de wereld rond' is het niet. Een reisjournalist zit ook uren achter een laptop.

Toegegeven, als dat op een terras in Barcelona is of een zwoel strand op de Bahama's voelt dat anders dan driehoog achter in Purmerend. Maar werk is werk en het verhaal moet af. Zeker als je dat op tijd moet inleveren voor een magazine, een website of de krant.

Als reisjournalist of -blogger kom je natuurlijk op de meest maffe plekken in de wereld, waar niet alles al voor je is geregeld. Dat maakt de ervaring des te meer bijzonder, maar het reizen soms enorm vermoeiend. Je hebt niet meer dan een aantal travelbags bij je, en er gaat ook nog wel eens wat mis. Dat is voer voor mooie verhalen, maar als blogger moet je daar dan wel eerst doorheen en tot een oplossing zien te komen. Als je op een leeg stationnetje in midden-Rusland staat en er geen velden of wegen een trein, laat staan een huis te vinden is, is dat zo comfortabel niet.

Zoek de juiste invalshoeken voor je reisverhaal
Volgens ervaren bloggers moet je vooral clichés vermijden als je reisverhalen schrijft en het zelden voor het geld doen. Meestal moet je je eerste reizen zelf financieren alvorens je ergens 'binnen bent', als dat al lukt. Je houdt aan het schrijven van reisverhalen niet zomaar een baan over. Zeker niet als je slechts met een weekendtas een midweek in Italië bent geweest. Dat is meestal niet genoeg. Schrijven over wat er te zien is op bepaalde plekken in de wereld is informatief, maar weten we dat al niet? Daarom is het juist veel interessanter om verhalen te lezen over de mensen die er wonen, over wat er bijzonder is aan die plek (wat we nog niet weten) en dat betekent dat je goed moet kunnen scannen en interviews moet kunnen afnemen.

Hieruit blijkt al dat het schrijven van een leuk verhaal naar aanleiding van een vakantieavontuur niet veel zoden aan de dijk zet. Schrijven over je belevenissen tijdens reizen is gewoon hard werken. De juiste invalshoeken zoeken, je onderscheiden van de rest en niet in clichés vervallen. En het schrijven an sich? De schrijfstijl doet ertoe, het moet passen in het medium waar je voor schrijft en de opbouw moet goed zijn. Niet iedereen kan dat.

Structureel je blogs publiceren
Daarnaast is het voor een zelfstandig reisblogger belangrijk om regelmatig en het liefst structureel zijn of haar reisverhalen te publiceren. Daarmee houd je je lezers wakker en als je maar lang genoeg bezig bent, rekenen ze op je verhaal. Dan heb je fans en volgers. Schrijf je een mooi reisverhaal en wil je deze middels een blog de wereld in sturen, vergeet dan de fotografie niet. Een beeld zeg meer dan woorden, klopt! Een goede foto is enorm belangrijk. Daarom moet je ook daar veel aandacht aan besteden. Video's plaatsen, bewegend beeld dus, is ook belangrijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant