Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Stille VVD-trom

Actueel 223 keer gelezen

We waren net zo lekker aan het filosoferen over het straatbeeld in het algemeen en dat van Brielle in het bijzonder. Hoe moet Brielle zichzelf oppoetsen en oppeppen voor het grote 1 april jubileumfeest in 2022? Wat moet er gebeuren, waar zitten we op te wachten, waar willen we liever vanaf? Maar, dat zal je altijd zien, dan komt er ineens iets anders tussendoor fietsen wat de aandacht vraagt. In dit geval in buurgemeente Westvoorne.

Daar wordt – middenin komkommertijd – een korte mededeling gedaan over een politiek nieuwtje. Hier geen opzienbarende tweets, dikke koppen in de krant of uitgebreide analyses. Nee, het is dan ook niet zo dat Trump Westvoorne wil opkopen om onder het pas geplaveide dorpsplein van Oostvoorne naar oliebronnen te zoeken. De burgemeester hoeft niet verontwaardigd te melden dat zijn gemeente niet te koop staat, gemeenteraadsleden hoeven zich niet verschrikt of lacherig af te vragen of het hier om een grap gaat of dat het menens is.

Hier leek het of iedereen rustig zat te dommelen tijdens het zomerreces. Vele Westvoornaars lagen op verre stranden, persten zich door overvolle straatjes van Rome of Venetië of zaten gewoon lekker in hun achtertuin met hun voeten in een badje water. Niemand die op scherp stond, waarom zou je midden in augustus?

En toen was er opeens een kort berichtje. VVD-wethouder Marja Roza stapt op. Waarom? Wat is er aan de hand? Het leek juist dat – na een aantal woelige jaren, met heftige, soms kolderieke, soms tenenkrommende politieke issues – alles lekker op rolletjes liep. Ja, het dreigde zelfs een beetje een saaie boel te worden in het gemeentehuis. Niet fijn voor nieuwtjesjagers, maar prima voor de Westvoornse burgers natuurlijk. Die willen efficiënt bestuurd worden en geen heisa.

Het leek te mooi om waar te zijn. En dat was het ook. Want er was tóch weer iets aan het rommelen, gisten en broeien. Waarom vertrekt een wethouder die – niet alleen naar eigen zeggen – uitstekend kan samenwerken met de andere dagelijkse bestuurders? Ze heeft haar conclusie getrokken na een reeks botsingen met haar fractie. Ze zaten niet meer op één lijn, waardoor de relatie verslechterde, zo lezen we. Gevolgd door wat dooddoeners en open deuren. Spijtig en verdrietig dat het zover gekomen is. De VVD-fractie die het besluit betreurt, maar respecteert. Enzovoort.

Dat is uiteraard niet wat VVD-kiezers willen weten. En ook niet-VVD-stemmers blijven graag op de hoogte. Een vertrek met stille trom in komkommertijd is niet passend bij zoiets belangrijks. Op welke punten strookten de ideeën van de partijleiding niet met die van de wethouder? Dat is wat iedereen in zo'n geval graag wil horen. Vooral in een kleine gemeente, waarvan het voordeel immers 'de korte lijntjes' zouden zijn. Langs die lijntjes hoeft geen vuile was buiten gehangen te worden. Maar wat meer communicatie en transparantie mogen we toch wel verwachten?

Hopelijk brengt de VVD de burgers van Westvoorne na de vakantietijd nog op de hoogte. Wat is die VVD-lijn precies die de wethouder niet kon of wilde volgen?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant