Bastion VIII
Bastion VIII Foto: Picasa

Open Monumentendag op de Brielse wallen

Actueel 364 keer gelezen

Brielle - Op Open Monumentendag, zaterdag 14 september, ontvangen leden van de werkgroep kanonnen en affuiten u graag in het Kruitmagazijn in de courtine en het (kruit)magazijn op Bastion VIII. Ons oudste "kruit" gebouw is het Kruithuis op Bastion II.

Brielle kreeg in 1330 stadsrechten. Uit overgeleverde documenten blijkt dat in 1342 rondom Brielle een stadsvest (gracht) aanwezig was en er in 1350 inderdaad sprake was van een stadsmuur. De inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572 via het rammeien van de Noordpoort baarde het stadsbestuur grote zorgen. Door het gemak waarmee de geuzen de stad hadden ingenomen, besloten de Staten de vestingwerken te verbeteren. Van deze vestingwerken is niets overgebleven.

In 1694, namen de Staten (eindelijk) het besluit om Brielle op een ingrijpende wijze van nieuwe verdedigingswerken te voorzien. De nieuwe vorm werd ontworpen door vestingbouwers Willem Paen en de beroemde Menno van Coehoorn. Sinds 1713 is er weinig aan de vesting veranderd, zodat de verdedigingswerken tot de belangrijkste van Nederland behoren. In 2013 bestond de Brielse vesting 300 jaar en dit was de start van de werkgroep. De werkgroep bouwt niet alleen nieuwe affuiten, maar knapt ook de gebouwen op die op de wallen staan. Meer weten: https://www.levedevestingbrielle.nl/

Het Kruitmagazijn in de Courtine tussen Bastion VI en VII is gebouwd in 1772. Het was dichtgemetseld en de werkgroep had geen idee wat zij zouden aantreffen. De buitenkant is geheel opgeknapt en binnen laten wij u de vorderingen zien. Heeft u wel eens gehoord van een "suchtgang"?

Het gebouw op bastion VIII is ruim 100 jaar jonger en werd ook gebruikt voor de bereiding van kruit. Dit gebouw is bij veel Briellenaren bekend om de Geuzennaald van de 1April vereniging. We laten u graag de rondgang zien en vertellen waarom dit zo gebouwd is.

De werkgroep heeft een informatieblad over de vesting gemaakt. Deze is verkrijgbaar in het museum Catharijnekerk en in de bastions.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant