Afbeelding

Onderzoek gevolgen biostook installatie Vierpolders

Actueel 406 keer gelezen

Vierpolders – Op aandringen van verontruste Vierpoldenaren laat de gemeente Brielle nu al onderzoek doen naar de gevolgen voor het leefmilieu voor de inwoners van de voorgenomen biostook installatie in Vierpolders.

De Vierpoldenaren zijn tegen de ongelukkige locatiekeuze van de installatie op 250 meter afstand van de eerste huizen van de woonkern en vrezen voor fijnstof en geluid van de 20 tot 25 vrachtwagens die per week aan- en afrijden om de fabriek te bevoorraden. De groep is van mening dat de gemeente niet pas in actie moet komen wanneer de omgevingsvergunning is ingediend door de initiatiefnemer Aardwarmte Holding BV, maar nu al moet beginnen met onderzoek. De gemeente heeft aan de protesten van de inwoners gehoor gegeven en laat op dit moment een onafhankelijke locatiecheck uitvoeren om te kijken of de door de holding uitgekozen locatie aan de Tuindersweg 1 wel de meest geschikte is voor deze centrale. De uitkomst van dit onderzoek wordt eind september verwacht.

Daarnaast heeft de gemeente het plan opgevat om een convenant aan te gaan met de Aardwarmte Holding op de manier als dat in de gemeente Diemen is gebeurd. In een dergelijk convenant zullen strikte voorwaarden worden opgenomen ten aanzien van de bedrijfsvoering. Zo worden er precieze momenten en periodes vastgesteld dat de installatie in gebruik mag zijn voor het verbranden van de biomassa en worden er garanties gevraagd over de duurzame herkomst van de biomassa en het transport. Daarnaast zullen er vaste normen worden gesteld aan de luchtkwaliteit en wordt er nagedacht over hoe de participatie vorm kan krijgen.

Tot nu toe hebben de initiatiefnemers nog geen aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant