Afbeelding

Rechtszaak Caroline van Toledo maandag weer verder

Actueel 366 keer gelezen

Oostvoorne/Brielle - Hoe verder de rechtszaak rond de moord waarbij Caroline van Toledo in september 2005 het leven liet, vordert, hoe spannender en emotioneler het wordt. Was het afgelopen donderdag de hoofdverdachte Leon van M die stevig aan de tand werd gevoeld; ook mocht op die dag de familie van Caroline na jaren noodgedwongen zwijgen bij de rechtbank hun zegje doen.

Aanstaande maandag zal de officier van justitie aan het woord komen. De week erna, op maandag 30 september, zal de verdediging haar standpunten uitdragen voor de drie rechters. Daarna is het wachten op de uitspraak. Die uitspraak wordt eind oktober of anders begin november verwacht. Zal de rechtbank uiteindelijk Leon van M. aanwijzen als de moordenaar van Caroline? Over zo'n week of zes zullen we het weten.

Leon van M. wilde tijdens het verhoor dat van hem werd afgenomen niks kwijt. Weliswaar had hij op eerdere momenten tijdens de erg lang slepende strafzaak aangekondigd met een verklaring te komen. Maar hij deed dat niet. Dan weer verwees hij naar zijn advocaten, dan weer had hij geen herinnering, dan wist hij wel waar het over ging, maar wilde hij toch niets zeggen. Hij was bang herinneringen, fantasie en realiteit door elkaar te halen. Hij vond het, samen met zijn advocaten, daarom het beste helemaal niets te zeggen. Tot vervelens toe bleef hij gedurende het bijna drie uren durende verhoor die korte zinnetjes herhalen. Frustratie bij de rechters, en nog veel meer bij de familie. Het liep erg hoog op, maar de verdediging vond het goed zo.

Aanstaande maandag is het Openbaar Ministerie aan de buurt. Ook dan zal het waarschijnlijk weer eenrichtingsverkeer worden. De officier van justitie zal ongetwijfeld Leon van M. talrijke gruwelijke feiten voorhouden. Of zal hij toch breken en eerlijk en open zijn? Er zijn er maar weinigen die dat denken.

De moeder en zus van Caroline kregen afgelopen donderdag ook de ruimte hun eigen verhaal te doen. Ze hielden een emotioneel betoog. Hartverscheurend begon de moeder met haar aanhef: 'Lieve Caroline'. Zij vertelden dat Caroline een volhouder was, een doorbijter, een zus, een dochter, een schoonzus, een vriendin, een medewerkster, een paardenliefhebster en nog veel meer. En dat allemaal hield plotseling op door bruut geweld en het in brand steken van een aan de polsen geboeide Caroline. Als de moeder en zus het voor het zeggen zouden hebben, krijgt de moordenaar levenslang. Waarom? De familie vindt dat ook zij levenslang hebben gekregen....

Martin van Gurp

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant