Afbeelding
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT!

De affaire Van der Knoop

Actueel 200 keer gelezen

In september 1953 deed de directeur van de gemeentebedrijven,Van Beers, het voorstel om in het vervolg alle technische artikelen t.b.v. de gemeentebedrijven en diensten centraal door hem te laten inkopen. Door gemeenschappelijke inkoop zouden de instellingen de garantie hebben dat het tegen de laagste prijs was ingekocht. Het college van B&W nam het voorstel over.

Van Beers hield woord; hij kocht scherp in en reisde zelfs af naar Zwolle om cokes tegen een nóg lagere prijs in te kopen. Na afloop kon hij melden dat de bedongen prijs voor dat jaar een bezuiniging van maar liefst duizend gulden betekende. Het college reageerde enthousiast en op zijn verslag noteerde de burgemeester: "waardering uitspreken voor voordelige transactie". De centrale inkoop was zo voordelig dat deze in 1957 werd uitgebreid tot álle materialen en artikelen voor de gemeentelijke organisatie. De Brielse middenstand bekeek dit alles met argusogen. Tijdens een vergadering van de Brielse Belangenvereniging zou een groot aantal leden vragen hebben gesteld.

De plaatselijke krant pakte het op en plaatste een artikel met de kop: "Middenstand verontwaardigd over 'affaire Van Beers'". De directeur voelde zich in zijn eer en goede naam aangetast en eiste rectificatie. Het 'grote aantal leden' betrof slechts vier middenstanders en erger: hier werd op de man gespeeld. Het college schaarde zich achter de directeur: hem was niets te verwijten, hij voerde slechts uit wat hem was opgedragen. De journalist in kwestie, Janna van der Knoop-Gebraad, werd verzocht om haar "vrijwel dagelijkse bezoeken aan de secretaris te willen beperken, waaromtrent vooraf een bepaalde afspraak met de burgemeester of de secretaris is gemaakt". Wel werden afspraken gemaakt waarbij de middenstand nauwer werd betrokken bij het centrale inkoopbeleid van de gemeente. De affaire werd vergeten. Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant