Afbeelding

Stichting duinbehoud op zoek naar enthousiaste vrijwilligers

Actueel 340 keer gelezen

Westvoorne - Voornes Duin, een natuurgebied dat op botanisch gebied behoort tot de meest waardevolle duingebieden van ons land. Iets dat ze als Stichting Duinbehoud willen beschermen en versterken. Hierbij is de hulp van vrijwilligers onmisbaar. Wilt u hen helpen als vrijwilliger in Voornes Duin?

Voornes Duin, gelegen op de kop van Voorne, bestaat uit het duingebied bij Oostvoorne en de zilte oeverlanden van het Brielse Gat. Het gehele gebied behoort tot de jonge, kalkrijke duinen. Ondanks de vele negatieve invloeden op het gebied zoals zure regen, stikstofdepositie, aanleg van de Maasvlakte en de uitvoering van de Deltawerken, is het gebied nog steeds zeer divers en soortenrijk.

Natuurwaarden

De bijzondere betekenis van Voornes Duin geldt in eerste plaats voor de flora en vegetatie. Bij de eerste systematische inventarisaties werden 715 verschillende inheemse plantensoorten gevonden. Dit aantal per oppervlakte-eenheid is groter dan in enig ander natuurgebied in Nederland. Dit is ook niet verwonderlijk met de grote verscheidenheid aan milieutypen en begroeiingen die er aanwezig zijn. Deze verscheidenheid wil Duinbehoud nog verder uitbreiden door middel van grootschalig herstel van open duin en het vastleggen van de verstuivingen bij het Groene Punt.

Knelpunten

Al deze natuurwaarden zorgen ervoor dat Voornes Duin een aantrekkelijk gebied is om te bezoeken. Op dit moment is er nog geen juiste zonering voor de recreanten. Dit zorgt voor regelmatige verstoring van broedvogels, onder andere door kitesurfers die op niet toegestane plekken surfen en doordat er steeds vaker auto's op het strand rijden. Zonering moet in de praktijk dit probleem verhelpen.

Dit doet Duinbehoud

Duinbehoud brengt per duingebied in kaart wat de lokale problemen zijn en zet zich in voor oplossingen. Op deze manier werkt Duinbehoud samen met andere natuurorganisaties aan het behoud en herstel van ons duinlandschap. Zodat we nog jaren van onze mooie duinen kunnen genieten.

Wordt ook vrijwilliger bij Duinbehoud

Staat u achter hun missie en heeft u ook passie voor de duinen, dan kunnen zij uw hulp goed gebruiken! Zie de vacatures op www.duinbehoud.nl of neem contact op met Kaja van Rhijn: kaja@duinbehoud.nl of 071-5143719.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant