Het monument in Havlíckuv Brod
Het monument in Havlíckuv Brod

Een Fluwelen Revolutie in Havlíckuv Brod

Algemeen 302 keer gelezen

Brielle - In 1989 vond in Tsjecho-Slowakije de Fluwelen Revolutie plaats, waarbij duizenden mensen de straat opgingen om een einde te maken aan de communistische onderdrukking.

Op 17 november 1989 hielden 15.000 studenten een vreedzame herdenkingsmars in Praag. Tijdens deze mars werden ze tegengehouden door de oproerpolitie en afgeranseld met wapenstokken, ondanks het feit dat ze hun vreedzame bedoelingen kenbaar hadden gemaakt. Op 20 november 1989 kwamen de studenten weer massaal op straat. Het Burgerforum werd opgericht door schrijver Václav Havel en de econoom Václav Klaus, die de bedoeling had het protest te organiseren. Stakingscomités werden opgericht in fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en scholen. Demonstraties bleven dan ook niet uit, maar werden wel netjes gehouden na de werkdag. Op 24 november 1989 hielden Alexander Dubcek (die het land al in 1968 tijdens de Praagse Lente naar hervormingen wilde leiden), Kardinaal František Tomášek en Václav Havel redevoeringen op het Wenceslausplein. Daarbij werden ze ondersteund door het gerinkel van honderdduizenden sleutelbossen. Massale betogingen volgden, en er brak een algemene staking uit, die het land platlegde. Onder deze druk bezweek de regering en op 29 december werd Václav Havel door het parlement verkozen tot de nieuwe president van Tsjecho-Slowakije.

Sindsdien is 17 november de dag waarop, ook in onze zusterstad Havlíckuv Brod, de Fluwelen Revolutie wordt herdacht. Dit jaar al weer 30 jaar geleden, reden voor een delegatie van de Brielse gemeenteraad en college een bezoek te brengen aan hun collega's in Havlíckuv Brod.

Ook muzikanten uit Brielle zullen tijdens de festiviteiten in onze zusterstad optreden.

Wilt u wellicht zelf ook deze viering van 30 jaar Fluwelen Revolutie meemaken? Neem dan even contact op met het Havlíckuv Brod Brielle Comité (www.hbbc.nl). De reis kunt u zelf regelen, zij kunnen voor onderdak in een gastgezin zorgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant