Het voorwoord werd gedaan door Riet de Leeuw van Weenen (Foto: Martin van Gurp)
Het voorwoord werd gedaan door Riet de Leeuw van Weenen (Foto: Martin van Gurp) Foto: Martin van Gurp

Herdenking Joodse slachtoffers in De Sjoel

Algemeen 513 keer gelezen

Brielle - Zondagmiddag vond weer de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst plaats in de voormalige synagoge aan de Turfkade. Dit jaar is het al weer 77 jaar geleden dat de Joodse families van Voorne-Putten werden gedeporteerd. De meeste van hen zijn naar concentratiekampen vervoerd en daar vermoord. Anderen zijn onderweg of in werkkampen omgekomen door uitputting.

De meeste slachtoffers, van jong tot oud, woonden in Brielle. Maar ook de andere gemeenten op Voorne-Putten zagen Joodse inwoners gedeporteerd worden. Tijdens de bijeenkomst werden de namen genoemd van de Joden die in 1942 van Voorne-Putten werden weggehaald en vermoord. Dit waren de families Cohen, Gazan, Katan en Philipse uit Brielle, de families Wessels en Van Dijk uit Oostvoorne, Frenkel uit Hellevoetsluis, Blankenstein uit Heenvliet en de families Levie uit Spijkenisse en Zuidland.

Na het noemen van de namen konden de aanwezigen een kaarsje aansteken. Voor ieder van hen zijn in hun woonplaats ook Stolpersteine gelegd met daarop de namen en de datum en plaats van overlijden. Door deze speciale 'struikelstenen' wordt de herinnering aan de Joodse bevolking tastbaar levend gehouden; 'Opdat wij nooit vergeten'.

Fotografie: Martin van Gurp

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant