Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Tradities

Algemeen 183 keer gelezen

We zijn aangekomen in de wintertijd en dat betekent dat er weer mooie oude tradities gevierd gaan worden. De eerste kerstbomen zijn al gesignaleerd, maar eerst wordt Sinterklaas nog feestelijk ingehaald. Welke kleur zijn pieten dit jaar hebben, zal ieder kind een zorg zijn. Als ze maar vrolijk zijn en veel cadeautjes meebrengen, dan is het feest gewis geslaagd.

De griezelige elementen van het Sinterklaasfeest zijn de afgelopen decennia langzaam maar zeker weggepoetst. Wie kent nog het dreigement om – na onbehoorlijk gedrag – in een juten zak afgevoerd te worden naar het verre Spanje? Zijn er nog mensen jonger dan zeventig jaar die 's nachts wakker gelegen hebben, vrezend voor een pak rammel met de roede? Veel ouders, juffen en meesters kregen genoeg van het angstige en drukke gedrag dat dit soort gegriezel bij hun kroost opriep. Voor de rust in het gezin en in de klas was het beter om alle bangmakerij uit de traditie te bannen.

Hoe opmerkelijk is dan de groeiende populariteit van het Halloweenfeest met alle spookachtige elementen van dien. Kennelijk is de kinderziel minder teer dan we denken en geven die rillingen van angst over je rug toch een zeker genoegen. De spoken, dracula's, heksen, duivels, skeletten, mummies en afgehakte hoofden die we nu door de straten zien trekken, lijken me heel wat heftiger dan die muffe oude juten zak van vroeger. Maar tijden veranderen en iedereen griezelt lekker mee.

Gelukkig heeft Halloween ook een feestelijke kant. Wat is het gezellig om al die pompoenen te zien achter ramen en in voortuinen. Vooral de Brielse actie om pompoenen uit te delen voor de etalages van de winkeliers is een opsteker. Het geeft gezelligheid in het straatbeeld en reuring in de stad. Hier is een nieuwe traditie geboren die het verdient uitgerold te worden over de rest van Voorne. Een voorbeeld van hoe je met betrekkelijk geringe middelen een groot effect kan bereiken. En dan ook nog eens zonder iemand overlast te bezorgen.

Dat kunnen we helaas niet zeggen van onze vuurwerktraditie. Steeds meer mensen krijgen genoeg van de geluidsoverlast, stank, rotzooi op straat en vooral de gewonden die dit jaarlijks oplevert. Longartsen, oogartsen, politie en hulpdiensten trekken jaarlijks aan de alarmbel en burgemeesters verkennen de mogelijkheden voor vuurwerkvrije zones. Voorstanders voor een totaalverbod gooien ieder jaar feller hun argumenten in de strijd en het lijkt een nieuwe traditie te worden om ze aan het lijntje te houden.

Daarbij is er een nieuw gat in de markt ontstaan: aanbod van vluchtplekken. Zo zijn er tegenwoordig vuurwerkvrije vakantieparken en hotels. Texel zet hier volop op in. Bent u op zoek naar zo'n plek dichter bij huis? Denk dan aan het eiland Tiengemeten. Hoe mooi zou het zijn als Westvoorne toeristen en inwoners een vuurwerkvrije jaarwisseling kon bieden. Helaas lijkt dat nog niet haalbaar. Sinds 2006 moesten Oostvoornaars het geknal zelfs maandenlang verduren. Hoe bizar kan het noodlot toeslaan? Woon je in een van de mooiste dorpen van Nederland, wordt er bij je om de hoek een vuurwerktestlocatie ingericht…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant