[Zomaar een Briellenaar] Martin van Gurp | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl
Tuinieren is een van zijn hobby's
Tuinieren is een van zijn hobby's (Foto: prive archief)
Zomaar een Briellenaar

Martin van Gurp

  •   253 keer gelezen

Martin van Gurp werd geboren in Rotterdam. Hij maakte als kleine jongen de karakteristieke opbouwfase van de plat gebombardeerde havenstad mee. Inmiddels woont hij al veel langer in Brielle, dan dat hij ooit in zijn geboortestad leefde.

"Als kind speelde ik tussen de in aanbouw zijnde huizen in de wijk Lombardije. Deze wijk werd in de volksmond in die jaren Blubberdije genoemd." Er waren dan ook nauwelijks fatsoenlijke straten. Veel was in het Rotterdam van na de oorlog gericht op het bouwen van huizen.

"Brielle kwam in zicht, toen ik solliciteerde op een baan in Brielle. Ik moest op de kaart kijken, om te ontdekken waar Brielle precies lag. Meer dan anderhalf uur duurde mijn reis van Rotterdam naar Brielle. Ik nam de tram, de metro, de bus naar Spijkenisse en weer een andere bus naar Brielle."
Hij werd aangenomen. Binnen zes weken daarna kreeg hij een woning toegewezen. Dat was in 1974. Vanaf dat jaar is hij inwoner van Brielle. Tot op de dag van vandaag toe. "Beroepsmatig schreef ik in de jaren daarna voor onder andere de gemeente Spijkenisse vele ambtelijke nota's en adviezen. Het schrijven ging me redelijk goed af. Ik had er lol in."

Schrijven werd zijn hobby. Toen hij eens een kritisch verhaal schreef over het toekennen van de Brielse sportprijs, werd hij uitgenodigd om zijn verhaal toe te lichten bij de wethouders. "Ik nam contact op met Briels Nieuwsland. Dat vond ik nieuws voor de krant. Binnen een paar weken daarna schreef ik mijn eerste column voor dat weekblad. Dat heb ik jaren mogen doen. Maar ook wekelijks voetbalverslagen van Zwartewaal. Mijn zoon was daar meer dan tien jaar selectiespeler. Elke week stond ik langs de lijn."

Toen Martin met vervroegd pensioen ging, kreeg hij de kans aan de slag te gaan als correspondent bij de Brielsche Courant. Tot aan het begin van dit jaar. "Er kwam een nieuwe correspondent. Binnen een half jaar daarna lag ik er uit. Een whatsapp van de redactie betekende het einde. Dat noodgedwongen stoppen bleek achteraf voor mij een zegen. De Brielsche Courant legde het loodje en ik rolde in een nieuw avontuur."

"Tegenwoordig ben ik met veel plezier redactielid van de Briellenaer en van het Briels Nieuwsland." In al die jaren zijn er de nodige foto's gemaakt. "Enkele duizenden afbeeldingen hebben inmiddels een plekje gekregen in mijn privé archief. Door ervaring en cursussen, kan ik tegenwoordig een aardige foto maken. Fotografie is nu een van mijn hobby's. Tuinieren en mijn kleinkinderen heb ik ook hoog in mijn vaandel staan. Ik heb het zo druk als een klein baasje."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>