Sinds 2013 doet Anke Deden ieder jaar mee aan de Maskerade (Foto: Marjan Vrijvogel)
Sinds 2013 doet Anke Deden ieder jaar mee aan de Maskerade (Foto: Marjan Vrijvogel)

Anke Deden, een bekende verschijning op de Maskerade

Algemeen 888 keer gelezen

Brielle - Op 5 december is het Brielse Maskerade, die oeroude Brielse traditie die sinds 2016 op de lijst van Immaterieel Erfgoed staat. Van 19 tot 20 uur gaan Briellenaren gemaskerd en met originele vermommingen de straat op, soms om thema's uit de actualiteit of gewoon iets grappigs uit te beelden. In aanloop naar 5 december zullen wij elke week een trouwe deelnemer interviewen.

Sinds 2013 is Anke Deden samen met haar vriendinnen Elina en Carola een vaste verschijning bij de Brielse Maskerade jaar. "Gisteravond zijn we voor het eerst bijeengekomen om te bespreken wat we met de Maskerade gaan doen. En we weten nu al welk thema het wordt. Over een paar weken komen we dan weer bij elkaar om de details door te nemen, welke kleding we aantrekken en welke teksten we op de borden schrijven.", vertelt zij.

Anke is een echte Brielse. Als kind al ging ze, zoals zoveel Briellenaren in die tijd, samen met haar ouders en haar zusje op 5 december naar de Maskerade en om daarna thuis pakjesavond te vieren. "Ik vond het altijd heel spannend, al die mensen met maskers en vreemde uitdossingen. Wat het voorstelde begreep je als kind eigenlijk niet, maar dat maakte niet uit." Toen ze klein was, heeft ze ook weleens meegedaan. "We trokken gewoon wat gekke kleren aan en zetten een masker op. We hadden gewoon lol."

Zes jaar geleden werd er veel reclame gemaakt voor de Maskerade op Facebook en in de plaatselijke pers. Anke kreeg weer zin om mee te doen, nu samen met haar vriendinnen, de inmiddels bekende Brielse drieling. Het eerste jaar zagen ze er ze heel spectaculair uit in zwarte pakken gekleed met allemaal lampjes, een knipoog naar de Brielse feestverlichting die toen zo armzalig was. "Meestal beginnen we eind september al met de voorbereidingen." Ze komen elk jaar met een origineel thema. "Een jaar waren we als tuinkabouters, dat was het jaar dat de gemeente ging bezuinigen op de groenvoorziening. Helaas, was er toen nog een groep met hetzelfde thema." Over het thema van dit jaar laat Anke zich niet uit, behalve dan dat het iets trendy is dat in Brielle speelt…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant