Paul van Gils kijkt uit naar vijf december | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl
Zoals altijd heeft hij er ook dit jaar erg veel zin in
Zoals altijd heeft hij er ook dit jaar erg veel zin in (Foto: Martin van Gurp)

Paul van Gils kijkt uit naar vijf december

  •   153 keer gelezen

Brielle - Paul van Gils werd geboren in Maassluis, woonde in Rozenburg en is inmiddels een 'echte' Briellenaar geworden met een bijzondere 'hobby'. Van Gils woont al 37 jaar in 'zijn' Brielle. Waarom hij in december niet uit het vestingstadje is weg te denken? Het naderende Sinterklaasfeest heeft daar alles mee te maken.

In het 'gewone' leven is van Gils een druk bezet man. Voor zijn werk reist hij heel Europa door. "Maar de dagen rond de intocht van Sinterklaas ben ik in Brielle, zegt hij resoluut." Zo heeft hij dat met zijn werkgever kunnen afspreken. Brielle met al zijn kinderen is daar erg blij mee en ook 'de Branding' en de kinderen van die school en niet in de laatste plaats de docenten van het Maerlant college en hun kinderen. "Laten we in dat rijtje Sinterklaas zelf en zijn zwarte Pieten niet vergeten."

Het begon zo'n jaar twaalf geleden. Van Gils maakte zich sterk voor een Geuzenleger, waar de organisatie van het 1 aprilfeest op kon rekenen. Tien jaar lang heeft hij zich voor dat Geuzenleger ingezet. Via de contacten die hij toen had, werd hem gevraagd of hij het middelpunt van de Brielse intocht van Sinterklaas wilde worden. "Ik heb daar niet lang over hoeven na te denken. Het plezier, de spanning en het vermaak van de kinderen kende ik al door mijn vrijwilligerswerk bij 'de Branding' en het Maerlant college." Hij wilde het ook graag gaan doen voor alle Brielse kinderen.

Van Gils heeft inmiddels 'geleerd' om tijdens de intocht, de ontvangst in het stadhuis en de optredens bij de scholen, weinig of niets te drinken. "En nou heb ik het gewoon over een glaasje fris. Alcohol is sowieso uit de boze." De reden is simpel. Het is geen gemakkelijke opgave om naar het toilet te gaan. De kleding met alles wat daarbij hoort, staat dat nauwelijks toe." Van Gils lacht erom. Waar hij ook om moet lachen is dat hij een paar jaar geleden tijdens een pauze een stukje boterletter at. Het afbrokkelende bladerdeeg was al na het eerste hapje nauwelijks nog uit zijn baard weg te borstelen. "Dat is toen nog een heel gedoe geweest. De wachtende kinderen hebben daar gelukkig niks van gemerkt."

Van Gils is inmiddels in training gegaan. Wekelijks maakt hij ritjes in een manege. Zo wennen man en paard aan elkaar. "Na een aantal ritjes weten we een beetje wat we aan elkaar hebben." Van Gils leert daar nog meer. In die manege oefenen ook collega's van hem. "Daar wisselen we de laatste tips en ervaringen met elkaar uit."

In de afgelopen vier jaren heeft van Gils drie maal in Brielle de hoofdrol mogen spelen. "Mijn toekomst ziet er rooskleurig uit." Van Gils hoopt de komende jaren nog vaak optredens te verzorgen. Hij zegt niet voor niks: "er gaat niks boven het kinderfeest!"


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>