Niet voor iedereen is vuurwerk een leuk fenomeen.
Niet voor iedereen is vuurwerk een leuk fenomeen. Foto: pixabay.com

Vuurwerkangst bij huisdieren: wat kunnen we er aan doen?

Algemeen 282 keer gelezen

Nederlanders hebben een hart van huisdieren. In 2018 hielden volgens het CBS 49% van alle huishoudens een of meerdere gezelschapsdieren. Hoewel veel baasjes hun dier beschouwen als deel van het gezin, beleven onze huisdieren dingen anders dan wij, zoals bijvoorbeeld Oud en Nieuw. Waar dit voor de meeste mensen een gezellige avond is met veel sier- en knalvuurwerk, is dit voor veel dieren allesbehalve feestelijk. Om het voor onze geliefde viervoeters wat makkelijker te maken tijdens de jaarwisseling, hield Dierenkliniek Spijkenisse op 20 november een bijeenkomst met tips over het omgaan met vuurwerkangst bij onze dierenvrienden.

De avond is door ongeveer 46 mensen bezocht en na een korte rondleiding door de praktijk gaf dierenarts Jolien Marcus een presentatie over vuurwerkangst bij huisdieren. Dieren zijn met name bang voor de harde geluiden, de trillingen en flitsen bij vuurwerk. Jolien: 'Vaak zien we bij dieren die angst hebben voor vuurwerk ook andere zogenaamde gegeneraliseerde angststoornissen, zoals verlatingsangst of angst voor onweer.'

Dieren reageren verschillend bij angst. Zo kunnen ze verstijven, vluchten, maar bijvoorbeeld ook interesse hebben in bijvoorbeeld hun poot of staart door deze te obsessief likken of een plek in huis te zoeken, waar ze normaal nooit komen. Baasjes kunnen hun dieren wel verschillende manieren helpen. Er zijn trainingen op websites of cd's verkrijgbaar met vuurwerkgeluiden, waardoor we een hond bijvoorbeeld, langzaam kunnen laten wennen aan het harde geluid. Jolien: 'Bij dit soort training is het belangrijk om het langzaam op te bouwen, qua volume en de tijd dat je oefent met je hond. Maak het ook zo realistisch mogelijk, zodat het dier leert om te gaan met het onverwachte. Train dus ook op andere plekken, dan alleen de huiskamer en met andere mensen erbij, zoals bijvoorbeeld een buurman.' Belonen is daarbij heel belangrijk als het dier geen angstgedrag vertoont. Ook medicatie kan, al dan niet in combinatie met training worden ingezet. Jolien: 'Er zijn middelen op natuurlijke basis. Zylkene, Telizen, Adaptil en Feliway zijn hier enkele voorbeelden van. Het is wel zaak om tijdig met dit soort middelen te beginnen, bijvoorbeeld rond deze tijd. Deze middelen hebben namelijk een aanlooptijd nodig om goed aan te slaan.'Is de tijd wat korter, dan kan de dierenarts ook een regulier middel voorschrijven. Bij alle medicatie is het nodig, dat uw dier even wordt gezien door de arts.

Ook zijn er nog speciale brillen op de markt, die de flitsen dempen voor honden, een zogenaamd 'Thundershirt' en oordoppen. Op de dag zelf is het belangrijk dat het baasje kalm blijft. Zo geeft u het signaal af, dat er geen gevaar is. Laat uw hond tijdig uit en houd uw kat binnen en zorg dat het dier een 'veilige plek' heeft waar het zich terugtrekken. Ook voor andere dieren, zoals konijnen, knaagdieren en vogels geldt: zorg dat de dieren zo min mogelijk prikkels krijgen. Geef konijnen die buiten zitten extra stro en doe bij vogels en knaagdieren die binnen verblijven een doek over de kooi.

Fijne jaarwisseling gewenst!

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant