Still uit het programma EenVandaag van 7 december. Hoogleraar Peter Boelhouwer geeft zijn visie over het Brielse huizendrama.
Still uit het programma EenVandaag van 7 december. Hoogleraar Peter Boelhouwer geeft zijn visie over het Brielse huizendrama.

Hoop gevestigd op gemeente en overheid

Algemeen 3.027 keer gelezen

Brielle – Miljoenen Nederlanders konden zaterdag in het programma EenVandaag zien hoe uiterst brandbare korrels zomaar uit de stopcontacten van de in troosteloze staat verkerende nieuwbouwhuizen aan de Van Sleenstraat rolden. Dit is een nachtmerrie voor de kopers, hoorden ze hoogleraar Peter Boelbouwer hoogleraar housing systems aan de TU Delft zeggen.

In zijn gesprek met presentator Rik van de Westelaken verklaart de hoogleraar te hopen op clementie en hulp van de gemeente Brielle en de rijksoverheid Vast staat dat er fouten zijn gemaakt tijdens de bouwketen. Zo heeft architect Atelier Pro steken laten vallen en had de gemeente Brielle haar toezichthoudende taken beter moeten uitvoeren. Het gaat echter om een private aangelegenheid waardoor er voor de kopers geen juridische instrumenten beschikbaar zijn. De enige uitweg is dat de gemeente Brielle en de rijksoverheid clementie hebben en naar wegen zoeken die het mogelijk maken hulp te bieden. De hoogleraar deelt de mening dat de kopers in feite niets valt te verwijten. Ze zijn in handen gevallen van fraudeurs die geen geweten lijken te hebben.

Vragen in de Tweede Kamer
Ook PvdA-tweede kamerlid Henk Nijboer kwam bij EenVandaag aan het woord. Deze kreeg in antwoord op zijn kamervragen begin december van minister Knops onder meer te horen dat deze 'het betreurde wat er in Brielle allemaal mis is gegaan en besefte dat de gevolgen voor deze individuele huizenkopers zeer ernstig zijn'. De minister verklaarde desondanks 'het oprichten van een nationaal bouwgarantiefonds met verplichte verzekering niet nodig te vinden. De informatiepositie voor opdrachtgevers / huizenkopers wordt immers binnenkort via de Wet kwaliteitsborging versterkt'. Het antwoord van de minister werd afgesloten met de woorden: 'Helaas komt deze regeling voor de huizenkopers in Brielle een jaar te laat.' Henk Nijboer zei in EenVandaag het hier niet bij te laten zitten en van plan te zijn alles in het werk te stellen om alsnog tot een bevredigende oplossing voor de kopers te komen.

Fraude bouwondernemer en garantiefonds klip en klaar
Afgelopen maandag ging het ook al in Cobouw, het grootste blad voor bouwers in Nederland, over de Brielse huizenkwestie. Al in 2018 waarschuwden Vereniging Eigen Huis en Woningborg de AFM en de Nederlandsche Bank voor mogelijke illegale praktijken van Betaalgarant Nederland. Diens directeur Alberto Waterink - goed bevriend met bouwer Jeroen Knikkink van EPS - moet wegens fraude voor 33 maanden de bak in. Het tweetal heeft een spoor van onafgewerkte en ondeugdelijk gebouwde woningen achtergelaten in Nederland. Cobouw: "De minister wil echter van geen fouten weten en signaleert dat het meestal goed gaat." De gemeente is in stilte bezig met het zoeken van oplossingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant