Eerbied voor 1572; kijkend naar 2022 | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl
Nico Smit achter zijn geliefde draaitafel
Nico Smit achter zijn geliefde draaitafel (Foto: )

Eerbied voor 1572; kijkend naar 2022

  •   217 keer gelezen

Brielle - Nico Smit is een 'oudere jongere', die op zijn eigen manier nog steeds door de jaren 60 banjert, maar zich ook sterk richt op 2022. Nico praat er beeldend over. Zijn woorden ademen liefde voor Brielle, voor geschiedenis, kunst en muziek uit. Hij is 71 jaar geleden in het Twentse Hengelo geboren. Sinds 1983 woont Nico in Brielle. Hij voelt zich op en top een Briellenaar.

Hij is lid van de stuurgroep 'Noordpoort' en praat mee in de klankbordgroep 'Stadsvisie'. Brielle gaat Nico aan het hart. Hij heeft zich onder andere ten doel gesteld mee te helpen bij het opknappen van de Noordpoort. Want in 2022 moet die Noordpoort erbij liggen om door een ringetje te halen.

Zonder dat Nico dramatisch wil doen, zegt hij met volle overtuiging, dat daar de bakermat ligt van Nederland, zoals wij het nu kennen. Bij die Brielse Noordpoort is de democratie geboren. De Watergeuzen trokken er in 1572 de vestingstad binnen. Wie weet mag Brielle in 2022 er de koning en de koningin verwelkomen." Dan is het precies 450 jaar geleden dat de Watergeuzen Brielle bevrijdden van de gehate Spanjaarden.

Bij voorlichtingsavonden, werkgroep activiteiten van 'Kanonnen en Affuiten' en de Brielse Maskerade, is Nico als geïnteresseerd burger of harde werker vaak van de partij. "Voor je het weet wordt je een werk- of stuurgroep ingetrokken. Ik ben daardoor met van alles en nog wat bezig", lacht Nico. Dat hij samen met zijn vrienden drie maal de eerste prijs won bij de Maskerade, vertelt hij ook nog terloops. Nico is een drukke baas. Dan heeft hij het nog niet eens gehad over zijn muurschilderingen die hij, samen met een collega, in de loop van de jaren in de regio maakte.

"Gezellig en leuk" speelt in alles wat Nico doet, een niet onbelangrijke rol. Hij levert daaraan moeiteloos zo zijn eigen bijdrage. Gek van muziek, LP's en de zestiger jaren , was hij rond de afgelopen kerstdagen deejay onder het motto ' U graait en ik draait.' Met draaitafel, versterkers, LP's en singles nodigde hij argeloze voorbijgangers uit een plaat uit een van zijn koffers te pakken. "Het werd veel foute kerstmuziek, waarbij enthousiast meegezongen werd. Het was super gezellig op straat," zegt hij lachend.

Nico, tot zijn pensionering tekenleraar, annex docent beeldende vorming, heeft de muurschilderingen gemaakt in bijvoorbeeld het kruithuis en bastion 5. De werkgroep 'Kanonnen en Affuiten' is bezig met het maken van nog drie affuiten. Het komend voorjaar komen er trappen tegen de wallen, terwijl het kruitmagazijn ook onder handen wordt genomen. Nico heeft een volle agenda met aandacht voor het verre verleden, de zestiger jaren, het heden en, met 2022 in het achterhoofd, de nabije toekomst.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>