John Bijl schrijft over de kwaliteit van het politieke debat in gemeenten.
John Bijl schrijft over de kwaliteit van het politieke debat in gemeenten.

'Mystery Burger' bij Brielse Raadsvergadering

Algemeen 966 keer gelezen

Brielle – Op de publieke tribune bij de 'historische' raadsvergadering waar het Brielse besluit viel om de twee buurtgemeenten op Voorne uit te nodigen voor een fusiegesprek, bevond zich een 'mystery burger'.

Het bleek te gaan om oud-politicus John Bijl, nu directeur van het Perikles Instituut. Bijl was onder meer raadslid in het Rotterdamse Delfshaven. Voor de nieuwsbrief 'Binnenlands Bestuur' schrijft hij regelmatig columns over de kwaliteit van het politieke debat in de gemeente.

Overtrad de gemeenteraad van Brielle de Gemeentewet?
Het onderwerp van een van zijn meest recente columns - dat is natuurlijk niet zo moeilijk om te raden - is het politieke debat in Brielle over het voornemen tot fusie. Of de directeur van het Perikles instituut tevreden was over het democratisch proces in de raad? Niet heel erg.

Bijl twittert: "Overtrad de gemeenteraad van Brielle de Gemeentewet? Ja, de gemeenteraad van Brielle overtrad de gemeentewet." Op de vraag of hierop een boete kan volgen van de provincie, is zijn antwoord dat de provincies daar niet voor zijn, maar dat een bestuursrechter hier iets over zou kunnen zeggen, mits dat hem gevraagd wordt.
Waar valt Bijl over? Volgens hem heeft de Brielse raad welbewust stukken over de bestuurlijke toekomst achtergehouden voor de raadsvergadering. Daarmee overtrad de gemeenteraad van Brielle de fatsoensregels voor de openbaarheid van bestuur, het eigen Reglement van Orde én de Gemeentewet.

Een 60 pagina's tellend en solide ogend rapport over de bestuurlijke toekomst van Brielle opgesteld door een werkgroep van van vier raadsleden, een commissielid en twee wethouders dat de conclusies van de onderzoekscommissie bevatte, kwam pas kort voor de vergadering op tafel. Het onderwerp stond zelfs niet op de agenda. Lokale verslaggevers ontvingen het rapport om 16:15 uur 'onder embargo' via mail, iets minder dan drie uur voor de vergadering dus.

Dit, terwijl de Gemeentewet (met artikel 19) toch echt verplicht de agenda en de stukken bij de oproep van de vergadering bekend te maken.

Hoewel het genomen besluit daardoor weleens niet rechtsgeldig kan zijn, constateert Bijl dat 'de blatante overtreding van recht en regels de Brielse raadsleden niets leek te deren'.

De complete column van Bijl is te lezen op de website van Binnenlands Bestuur via de link:
https://www.binnenlandsbestuur.nl/columns/2020/02/mystery-burger-verborgen-agenda.12199979.lynkx

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant