Piet op zijn praatstoel
Piet op zijn praatstoel
Zomaar een Briellenaar

Piet Cornet

Algemeen 1.074 keer gelezen

Piet Cornet woont sinds 1973 in Brielle. Van zijn verhuizing uit Lisse heeft hij nooit ook maar één seconde spijt gehad.

"Ik ben met mijn vrouw Anneke deze kant opgekomen in verband met mijn werk. Door alle 47 jaren heen, die ik in Brielle woon, ben ik steeds meer van het stadje gaan houden. Toen ik met vervroegd pensioen ging, heb ik eerst moeten wennen aan mijn leventje zonder werk. Ik ben niet op een leuke manier gestopt bij mijn baas. Ik moest me eerst daarmee verzoenen. Daarna heb ik rond gekeken, wat ik als vrijwilliger zou kunnen gaan doen." Dat Piet blijkbaar op goeie ideeën kwam, moet haast wel, want veel van het vrijwilligerswerk waar hij toen voor koos, doet hij nog steeds. "Ik ben nu 81 jaar en ben bijna dagelijks op pad, waarbij hoe langer hoe meer Brielle met haar inwoners en haar lange geschiedenis een belangrijke rol zijn gaan spelen. Zo ben ik nu al weer 11 jaar gids en leid ik zo'n twintig keer per jaar een groepje toeristen rond. Ook inwoners van Brielle kan ik als gids met de nodige informatie verrassen. Goed registreren in het dagelijks leven van wat we horen en zien, is er in deze snelle tijd nog maar nauwelijks bij. Als ze een rondje meelopen is het leuk om verstokte Briellenaren nog het nodige bij te brengen over hun stad."

Al 16 jaar lang is Piet dijkwacht. Bij storm en ontij is hij één van de vrijwilligers die ter inspectie de dijk op gaan. En Piet doet nog veel meer. " Twaalf jaar geleden was ik één van de bedenkers van de zomertoer. De autotoertjes, die bedoeld zijn voor mensen die anders maar moeilijk en zelden de deur uitkomen, zijn nog steeds springlevend. Daar zet ik mij nog graag voor in. Maar met het ouderen vervoer voor de Catharinastichting ben ik gestopt, toen ik onlangs gids werd in de Chatarijnekerk. Ik koos voor wat nog beter bij mij past. Wat ik nog wel steeds doe is het gastheerschap voor de toeristen in het kruithuis. Ik vertel nu eenmaal graag en als je dan ook nog weet dat de Brielse geschiedenis een passie van mij is, dan begrijp je het wel."

Er is nog een andere hobby, waar Piet zich dagelijks mee bezig houdt. "Elke dag maak ik een foto in of rond Brielle. Dat kan over van alles gaan. Van de tandarts die ik bezoek, tot een gebouw dat op het punt staat afgebroken te worden, een weg die geasfalteerd wordt of een rotonde die wordt aangelegd. Je kan het zo gek niet bedenken of ik maak er een foto van. Al die kiekjes komen in een boek terecht met in de kantlijn een paar opmerkingen. Ik doe dat nu al zo'n vijftien jaar. Ik vind het achteraf jammer dat ik daar al niet eerder mee begonnen ben, maar dat is niet anders." En dan zeg Piet tot slot. "Ik ben best wel een beetje trots op wat ik de mensen kan laten zien van en vertellen over Brielle, waar ik in de loop van de afgelopen 47 jaren elke dag een beetje meer van ben gaan houden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant