Links budgetcoach Hille Boogerd en rechts wethouder Bert van Ravenhorst
Links budgetcoach Hille Boogerd en rechts wethouder Bert van Ravenhorst

Gemeente kan hulp bieden bij financiële problemen

Algemeen 973 keer gelezen

Brielle – Wie door omstandigheden in financiële problemen terecht is gekomen, kan te allen tijde terecht bij de gemeente Brielle om ondersteuning te vragen. Ineens is er het besef dat er toch wel een heleboel onbetaalde rekeningen liggen... Vervolgens is er de ontdekking dat dit niet meer op een eenvoudige manier op te lossen valt... Het zou iedereen zomaar kunnen overkomen. Van de ene op de andere dag.

Vaak is een ingrijpende gebeurtenis in het leven de oorzaak. Hille Boogerd die drie dagen per week als budgetcoach werkzaam is voor de gemeente Brielle, maakt het in zijn praktijk regelmatig mee. Heftige gebeurtenissen als een scheiding, het overlijden van een partner, ontslag, of ziekte kunnen zodanig ontregelend werken dat de regie over het leven even weg is. Vervolgens kan het zomaar gebeuren dat men in een situatie met schulden terecht komt. Ook kunnen er andere redenen zijn. Ondernemers bijvoorbeeld die een eenmanszaak hebben en heel goed zijn in hun vak, maar moeite hebben met het bijhouden van een administratie.

Wethouder Bert van Ravenhorst:

"ERG JAMMER DAT MENSEN SOMS DE WEG NIET WETEN TE VINDEN NAAR HULP."

Wethouder Bert van Ravenhorst vult aan: "De gemeente Brielle vindt het erg jammer dat mensen dan vaak niet weten dat de gemeente in zulke gevallen echt iets voor hen kan betekenen. Bijvoorbeeld door afspraken te maken met de schuldeisers, of door het geven van advies bij het plannen van het budget. Ook is men er heel vaak niet van op de hoogte dat er een groot aantal toeslagen en subsidies bestaat voor mensen met lagere inkomens." Hij hoopt dat er door dit artikel meer bekendheid aan kan worden gegeven. Hille Boogerd: "Wij helpen met het invullen van de formulieren en zorgen dat de aanvragen op de juiste plek binnen komen."

Budgetcoach Hille Boogerd:

"ANGST OM EEN STEMPEL OPGEDRUKT TE KRIJGEN HOEFT ER NIET TE ZIJN."

Hille heeft gemerkt dat er soms te lang wordt geaarzeld met het zoeken van hulp omdat men bang is om een stempel opgedrukt te krijgen of omdat men bang is om ergens aan vast te zitten.

"Dat is helemaal niet nodig", zegt hij. Wie een keer bij hem langs wil komen om de problemen te bespreken, is altijd welkom. Soms is een oplossing dichterbij dan wordt gedacht. De eerste gesprekken zijn altijd vrijblijvend. Er wordt dan nog niets vastgelegd, geen naam, geen adres en zeker wordt er nog geen dossier opgemaakt. Niemand zal kunnen terugvinden dat diegene is langsgekomen.
Eerste bezoeken vrijblijvend
Hille is er tijdens zijn jarenlange ervaring als budgetcoach achter gekomen dat het alleen lukt om resultaten te bereiken wanneer iemand er echt van overtuigd is het zonder hulp niet te kunnen en bereid is om zelf stappen te zetten om uit de vervelende situatie te komen.

Daarom laat hij mensen altijd zelf de keuze doen. Pas dan wordt er met elkaar een contract opgesteld waar de handtekening onder wordt gezet.

In zijn praktijk komt het voor dat mensen toch weer willen stoppen ondanks het opgestelde contract. "Ook dat hoort er bij", zegt hij. Na verloop van tijd komt men dan bijna altijd weer terug. En soms herhaalt zo'n situatie zich een paar keer. Maar eigenlijk komt het in vrijwel alle gevallen gelukkig uiteindelijk toch goed.

Contact- en aanmeldgegevens
Budgetcoach Hille Boogerd is op dinsdag, woensdag en donderdag in het stadskantoor aan het Slagveld aanwezig (Meldpunt budgetadvies & schuldbemiddeling Gemeente Brielle). Hij is bereikbaar via E-mail: budgetloket@brielle.nl of via het telefonisch spreekuur op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 tot 10.30 uur op nummer: 0181 – 471 327. De schuldhulpverlening is gratis. Er wordt door de gemeente Brielle geen bijdrage gevraagd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant