Afbeelding
Dagboeknotities

Westvoorne wil ook

Algemeen 217 keer gelezen

Ja, Westvoorne wil ook fuseren met Hellevoetsluis en Brielle. Dat is tenminste de aanbeveling van de adviescommissie die zich over de bestuurlijke toekomst van de gemeente heeft gebogen. Hier geen geheimzinnig gedoe als in Brielle. Het punt staat op de agenda van de raadsvergadering op 19 februari en de stukken zijn ruimschoots van tevoren bijgevoegd en in te zien via internet. Kennelijk heerst er in Westvoorne geen angst voor interne discussies die het proces kunnen verstoren. Of men is van mening dat ongebruikelijke pogingen om dergelijke discussies te vermijden alleen maar contraproductief zullen werken.

Hoe dan ook, er zal ongetwijfeld veel belangstelling zijn voor dit punt. De commissie voegt een aantal aanbevelingen toe aan hun advies. Zo moeten de kwaliteiten van Westvoorne behouden blijven. Dat lijkt nogal een open deur. Er zullen toch weinig gemeenten geweest zijn die bij hun fusieprocessen het plan hadden om bestaande kwaliteiten nu maar eens flink naar beneden te gaan bijstellen. Of zit hier angst achter voor de belabberde financiële positie van Hellevoetsluis? Vorige week werd bekend dat die nog beroerder was dan al gedacht. Bestaat misschien de vrees dat er minder geld in de pot zal zitten om kwaliteiten op peil te houden als je een verbintenis aangaat met een armlastige partner?

En ook hier weer: angst voor verlies van identiteit. Ik ben benieuwd wat daarbij in de discussie benoemd zal worden. Misschien scheelt het dat Westvoorne al een fusiegemeente is en het proces, met alle angsten van dien, al eens meegemaakt heeft. Het was nogal wat toen Rockanje, Tinte en Oostvoorne, dorpen met een sterk identiteitsgevoel, indertijd moesten samengaan. Maar wat bleek? Het viel allemaal best mee. Het unieke duingebied van Rockanje bleef gewoon hetzelfde. Hoewel, de biodiversiteit ging in bossen en duinen flink achteruit, maar dat was zeker niet de schuld van de Tintenaren of Svorenaars. Het plan om een Tweede Maasvlakte voor de kust op te werpen, kwam heus niet uit hun koker. Verder bleef Rockanje ook na de fusie een fijne, rustige badplaats, zonder kustvervuilende toevoegingen als strandhuisjes of een fietspad dwars door de duinen.

In Oostvoorne werd flink bijgebouwd en de dorpskern is behoorlijk opgefrist. Ook hier werden geen klachten gehoord over identiteitsverlies. Dan Tinte. Wie Tinte zegt, zegt Tintefeest. Niemand had toch zeker gedacht dat dát verdwijnen zou? Is dan ook niet gebeurd. Integendeel, het werd steeds populairder. Ook de Môlukken zijn nooit uit het straatbeeld verdwenen. Tinte bleef gewoon Tinte. Na een volgende fusie zal dat vast niet anders zijn.

Iets anders dat opviel in de wensenlijst: een woningbouwprogramma dat demografische ontwikkelingen positief zal beïnvloeden. Betekent dat bouwen voor jonge gezinnen om vergrijzing tegen te gaan? Een nobel streven, maar die vergrijzing in Westvoorne is al een vaststaand feit. Vele 'grijsaarden' zitten al jaren op passende woonruimte te wachten. Wordt er ook aan hun behoeften gedacht? Als ze kunnen opschuiven naar levensloopbestendige woningen komen er veel eengezinswoningen vrij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant