Afbeelding
Wie wat bewaart...die weet wat!

De zigeuners zijn in aantocht!

Algemeen 288 keer gelezen

In december 1879 deed een 'troep' zigeuners, bestaande uit twee mannen en vrouwen met hun zes kinderen, Voorne-Putten aan. Over zigeuners, die sinds 1868 in ons land waren, deden de wildste verhalen de ronde, over oplichterij, diefstal en zelfs van het stelen van kinderen.

De berichtgeving in de krant was vaak een mengeling van waarschuwing en opluchting, zoals vanuit Vierpolders: "de zigeuners zijn, op hunne reis van Zwartewaal naar Brielle, met hunne beeren dansende door deze gemeente getrokken, tot groot genoegen van oud en jong". Het gerucht van hun komst veroorzaakte opwinding in Brielle. 's Middags liep "eene groote menigte volks" de Zuidpoort uit, de zigeuners tegemoet. De wagens naderden langs de singel maar moesten halt houden bij de begraafplaats, omdat de politie de toegang tot de stad versperde. Daarop sloegen zij hun tent op in de sneeuw bij de mestvaal, gelegen achter de begraafplaats.

Het was een bezienswaardigheid: de paarden werden uitgespannen en in een weide losgelaten, twee jonge beren werden aan een paal vastgebonden en in de tent was een aapje te zien. Begeleid door een agent mochten de mannen in de stad inkopen doen. De vrouwen maakten een vuur en staken een pijp op, de kinderen speelden in en rond de tent. De krant: 'eene rilling gaat door de leden, wanneer we die kleinen daar zoo barrevoets door sneeuw en allerlei vuil zien loopen'. Medeleven sprak niet uit het bericht, eerder opluchting: "Dankzij de krachtige voorzorgen onzer politie bij de aankomst van dit troepje armoedige Hongaren behoeft niemand vrees te hebben dat zij iets onbehoorlijks zullen uitvoeren." Het betrof hier overigens geen Hongaarse 'ketellappers', maar Bosnische 'berenleiders'; dat onderscheid was aan de journalist en tijdgenoten niet besteed. Twee dagen later vertrok de karavaan naar Hellevoetsluis.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant