In de Brielse supermarkten zijn extra hygiënische maatregelen genomen.
In de Brielse supermarkten zijn extra hygiënische maatregelen genomen.

Burgemeester Gregor Rensen: "Respecteer de 1,5 meter afstand"

Algemeen 599 keer gelezen

Brielle – Het coronavirus beheerst op dit moment het leven in Brielle. Burgemeester Gregor Rensen sprak er over met Briels Nieuwsland. Gregor Rensen: "Zo goed en kwaad als het kan, proberen we in de gemeente het werk gewoon door te laten gaan. De medewerkers van het stadskantoor werken zo veel mogelijk vanuit huis en de gemeentewerf blijft open."

Sinds 17 maart is een landelijke noodverordening van kracht en heeft burgemeester Aboutaleb in alle 15 gemeenten van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de regie gekregen over de maatregelen die de verdere verspreiding van het virus moeten voorkomen. Afgelopen maandag zijn de maatregelen strenger geworden en gaan ze voor een gedeelte langer duren, tot 1 juni. Op 6 april wordt heroverwogen wat wel en wat niet meer van toepassing is. "Het is helaas nodig; we zullen er met zijn allen de schouders onder moeten zetten."

'Het virus verspreidt zich niet, de mensen doen dat'
Ontoelaatbaar vindt de burgemeester het dat mensen het leven van anderen en zorgverleners in gevaar brengen doordat ze de afstand van 1,5 m niet respecteren. 'Doe dit niet!' Het gevaar van besmetting neemt erdoor toe en daardoor ook de verspreiding van het virus. Zorgverleners kunnen het dan niet meer bolwerken. Wie zich niet aan de regels houdt, kan sinds maandag een boete verwachten die wel op kan lopen tot 400 euro.

Brielse ondernemers hebben het zwaar
De Brielse ondernemers hebben harde klappen te verduren. Vooral in de horeca, die in Brielle zo afhankelijk is van het toerisme. Door het natte, slechte weer de afgelopen winter hadden ze al een slecht seizoen achter de rug. De gemeente heeft maatregelen genomen om hen een stukje tegemoet te komen. De betaling in mei van de lokale belastingen is voor hen uitgesteld naar 1 september. Zij kunnen dit melden via het online contactformulier van de SVWH in Klaaswaal. Mogelijk komen er nog aanvullende maatregelen in de sfeer van precario- en/of reclamebelasting.

Catharina Gasthuis
De familie van de bejaarde bewoners van het Catharina gasthuis aan het Slagveld kregen verleden week dinsdag via een mail met een link naar een you tube filmpje zonder begeleidende tekst van de directeur te horen dat het niet meer mogelijk was hun vader, moeder of dierbare te bezoeken. Het duurde vervolgens lang voordat ze meer informatie kregen. "Inmiddels heeft ook het kabinet een verbod afgekondigd om verpleeg- en verzorgingshuizen nog te bezoeken. Het is schrijnend dat deze maatregel genomen moet worden, maar het is echt om eigen bestwil van bewoners en verzorgers", meldt de burgemeester.

Zelfverantwoordelijkheid van de ondernemers
In de Brielse supermarkten zijn er regelmatig grote aantallen klanten aanwezig die in hun haast om boodschappen te hamsteren zelfs vakkenvullers opzij duwen en bij lange na niet de afstand van 1,5 m aanhouden. "Gaat de gemeente daar iets aan doen?" is de vraag van Briels Nieuwsland. Gregor Rensen zegt het probleem te kennen. Het kabinet heeft de burgemeesters maandag de bevoegdheid gegeven om in te grijpen wanneer deze zien dat er op bepaalde plekken te veel mensen bij elkaar komen. Hij rekent vooral op veel zelfverantwoordelijkheid van de ondernemers, maar zal ook boa's en politie vragen te handhaven als dat niet voldoende gebeurt. Dinsdag werd bekend dat de supermarktondernemers deurbeleid hebben ingevoerd.

Vlaggen uit op 1 april
Ondanks alles vindt Gregor Rensen dat de 1-april viering niet zomaar voorbij mag gaan. Zelf zal hij op 1 april de historische kleding dragen en hij hoopt dat heel veel mensen hem daarin zullen volgen. Ook de vlaggen kunnen worden uitgehangen. Het gaat om het gevoel! Helaas kunnen het Bevrijdingsfestival en Koningsdag nu ook niet doorgaan. Er wordt nog gezocht naar een vorm hoe de 4 mei herdenkingen op een respectvolle manier gestalte kunnen krijgen.

Tot slot: let op elkaar!
Er valt nog heel weinig te zeggen over de termijn dat het echt allemaal achter de rug zal zijn. Dat is balen voor Brielle dat het moet hebben van toeristen. Gregor Rensen hoopt dat mensen op elkaar blijven letten. Doe vooral wat voor je oude buurman of buurvrouw die vaak helemaal niet meer naar buiten durven. Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen: hou de website van de gemeente Brielle in de gaten: www.brielle.nl/coronavirus.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant