Afbeelding
Dagboeknotities

Bezemsteel

Algemeen 230 keer gelezen

Mensen, ik ben trots op jullie. Goed bezig! Het zijn roerige tijden en dan moet je altijd maar afwachten hoe iedereen zich gaat gedragen. Gelukkig gaat het hartstikke goed. U hebt staan applaudisseren voor de medewerkers in de zorg en nu bent u alweer rode harten aan het schilderen op witte t-shirts die we deze week voor de ramen gaan hangen. Het is hartverwarmend, echt waar.

Maar u kunt nog iets meer voor ze doen, namelijk zorgen dat ze het niet zo knetterdruk hebben en niet overbelast raken. Het lijkt iets heel simpels maar in de praktijk blijkt het behoorlijk lastig uit te voeren. Geen nood, ik ga jullie helpen. Het wordt een soort mini-workshop. Iedereen kan meedoen. Daar gaat ie.

Stap 1. U pakt een meetlint uit de kluskoffer of naaidoos. Stap 2. U rolt die uit tot anderhalve meter, dat wil zeggen 150 centimeter. Stap 3. U pakt een latje, stok of tak en zaagt die af op de afgemeten lengte. Tip: waarschijnlijk heeft u een bezemsteel van deze lengte kant en klaar in huis.

Stap 4. Met deze stok of bezemsteel in uw hand gaat u rondlopen. Eerst gewoon in uw eigen woning. U steekt de stok recht vooruit. U cirkelt rustig om uw huisgenoten heen en zorgt dat u ze niet raakt. Het is even oefenen, maar het went snel.

Dan komen we bij stap 5. Nu wordt het iets lastiger. U gaat naar buiten met de stok. Gewoon een beetje rondwandelen in de buurt. Al snel zult u iemand tegenkomen, bijvoorbeeld een buurman die zijn hond uitlaat. Die wil uiteraard een praatje maken. Waarschijnlijk over het Coronavirus. Als hij u nadert, houdt u hem op afstand met de bezemsteel. Niet agressief in zijn buik prikken, u doet dit met een vrolijke kwinkslag. Vervolgens legt u hem uit dat we de komende weken deze afstand in acht moeten nemen bij al onze contacten. Dit om besmetting met het virus te voorkomen. Bij sommige mensen moet u erbij vermelden dat het niet bedacht is door een of andere grappenmaker, maar door deskundigen. En dat het om een officiële richtlijn van de overheid gaat.

Terwijl u zo door uw buurt rondwandelt, krijgt u een soort natuurlijk gevoel voor die afstand van anderhalve meter. Er komt een moment dat u het zonder bezemsteel af kunt.

Dan volgt stap 6 en ik zeg er eerlijk bij: die is pittig. U gaat met dit nieuwe gevoel voor persoonlijke ruimte boodschappen doen in de supermarkt. Bent u er op een rustig moment dan lukt het nog wel. Maar bij het naderen van de kassa zult u waarschijnlijk overvallen worden door een onaangenaam gevoel. U wilt strak aansluiten, dat is nu eenmaal ons instinct. U bedwingt zich echter en houdt tóch die anderhalve meter tussenruimte aan. En dan gebeurt het: iemand schuifelt u voorbij en stelt zich pal voor uw neus op.

Ga dan geen demonstratie geven van uw verbale begaafdheid. Laten we het houden bij een eenvoudig, luid en duidelijk uitgesproken, neutraal, waarschuwend wachtwoord dat we allemaal meteen begrijpen. Ik stel voor: bezemsteel!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant