Huisarts Daphne Uyterlinden (Foto: Christianne Keijzer)
Huisarts Daphne Uyterlinden (Foto: Christianne Keijzer) Christianne Keijzer

Daphne Uyterlinden: huisarts én moeder in corona-tijd

Algemeen 741 keer gelezen

Brielle - Daphne Uyterlinden is werkzaam als huisarts in Brielle en samen met haar partner Jelmer heeft ze drie schoolgaande kinderen. Doorgaans zorgt deze combinatie al voor een druk bestaan. Maar nu is het corona-crisis en is het alle zeilen bij zetten, zowel op het werk, als thuis.

"Het zijn bizarre en heftige tijden", vertelt Daphne. "Wat er nu gebeurt, hebben wij als artsen niet eerder meegemaakt." De ontwikkelingen zijn in de afgelopen tijd ook snel gegaan. Daphne was eind februari met haar schoonfamilie nog aan het genieten van een welverdiende vakantie op het Canarisch eiland Lanzarote. Ze kon daar even bijkomen van haar drukke bestaan als huisarts en moeder.

Tijdens de vakantie werden op de nabijgelegen eilanden Tenerife en La Gomera de eerste besmettingen bij toeristen ontdekt. Het was groot nieuws in de media, maar vooralsnog kon de vakantie zonder zorgen verder gevierd worden. Een paar dagen daarna werd in Nederland de eerste coronabesmetting bekend gemaakt. Het was het begin van de coronacrisis, waar Daphne al snel de gevolgen van zou gaan merken in haar praktijk als huisarts.

Inmiddels staat alles in het teken van het corona-virus. In de huisartsenpraktijk is er elke middag spreekuur voor patiënten met klachten, die mogelijk op een corona-besmetting duiden. Met vijf huisartsen wisselen ze elkaar om toerbeurten af. Daphne draait samen met een huisarts-in-opleiding op donderdag het spreekuur en dat is best zwaar.

"We moeten speciale kleding aan en mond- en gezichtsmaskers omdoen om onszelf te kunnen beschermen. We ontvangen dan een aantal uren achter elkaar de patiënten zonder te drinken en te eten en naar het toilet te kunnen gaan. Want dat zou betekenen, dat we de kleding moeten uittrekken en weer nieuwe moeten gebruiken. En beschermingsmateriaal is zeer schaars op de praktijk." Gebruikte mondkapjes en kleding worden voor de zekerheid bewaard in een afgesloten plastic zak.

Na elke patiënt wordt de ruimte grondig schoongemaakt voordat de volgende patiënt naar binnen kan.

De deur van de praktijk is tegenwoordig dicht om te voorkomen, dat patiënten zomaar binnen kunnen komen. "We moeten daar echt voorzichtig mee zijn", vertelt Daphne. "Bij elke patiënt, die belt vanwege een klacht, moeten we een afweging maken of het noodzakelijk en verantwoord genoeg is om langs te komen. We hebben een paar patiënten gehad, die geïrriteerd of boos werden en een test eisten. Gelukkig krijgen we vooral lieve reacties van mensen. Patiënten vragen hoe het met ons gaat en geven complimenten en zelfs cadeaus", aldus Daphne. "Na een oproep op social media voor mondkapjes en schorten hebben we ook veel reacties en giften gekregen. Daar zijn we heel erg blij mee."

Inmiddels zijn een aantal patiënten opgenomen in het ziekenhuis. De impact van deze crisis is groot op Daphne en haar collega's. "Het gaat zo snel. Gelukkig lijkt het aantal ziekenhuisopnames te stabiliseren, maar we zullen nog lang met de gevolgen bezig zijn. Mijn grote zorg gaat nu uit naar patiënten, die niet opgenomen hoeven te worden, maar wel medische zorg nodig hebben. Of patiënten, die aan het herstellen zijn, maar nog niet fit genoeg zijn om naar huis te kunnen. Op dit moment wordt er hard gewerkt om daarvoor opvang te regelen."

Samen met de praktijkondersteuner belt Daphne nu 75-plussers op, die alleen wonen en weinig familie hebben. Ze vraagt dan hoe het met ze gaat en hoe ze omgaan met deze situatie.

De thuissituatie van Daphne is ook compleet veranderd als gevolg van de corona-crisis. Haar man is manager bij een ICT-bedrijf en werkt vanwege de crisis vanuit huis. Hun drie schoolgaande kinderen van 5, 12 en 14 jaar zitten sinds 16 maart ook thuis. De opa's en oma's werden in eerste instantie ingeschakeld om de jongste van het gezin op te vangen, maar dat ging toch niet goed voelen bij Daphne. "De ouderen moesten juist worden ontzien, omdat zij tot de kwetsbare doelgroep horen. Dus dat geldt ook voor mijn ouders en schoonouders, ook al zijn ze gezond en actief."

Nu zit haar dochter van 5 jaar het schoolwerk te doen aan het bureau, waar de man van Daphne aan het werk is. "Ze is nu de collega van haar vader en daar is ze supertrots op", lacht Daphne.

Als Daphne thuis is van haar hectische werk, is ze bezig om de kinderen te ondersteunen in hun huiswerk. Ze helpt met het overzicht maken en het plannen van de taken. Daarnaast probeert ze structuur in de dag aan te brengen, waarin schoolwerk afgewisseld wordt met bewegen en buiten spelen. "Om te voorkomen dat er teveel naar beeldschermen wordt gekeken", lacht Daphne.

Om deze hectische periode te kunnen doorstaan zorgt Daphne goed voor zichzelf. Elke dag doet ze thuis yoga-oefeningen, geniet ze van de mooie momenten van de dag en gaat ze elk weekend even een stuk fietsen. Dat ze nu met het hele gezin thuis zit zorgt juist ook weer voor gezelligheid en verbinding. "De kinderen spelen meer met elkaar en ik kan ze nu ook meer aandacht geven", geeft Daphne aan. Het is echter onzeker hoe lang deze crisis gaat voortduren en wat de gevolgen zullen zijn voor haar patiënten, haar werk en de thuissituatie. "Het is per dag leven."

Uit de krant