Afbeelding

Koninklijke Onderscheidingen en Lintjesregen in Brielle

Actueel 902 keer gelezen

Brielle - Vrijdag 24 april 2020 ontvingen negen inwoners van gemeente Brielle en 1 inwoner van Hellevoetsluis de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De decorandi hebben zich allen langdurige ingezet voor de maatschappij en binnen de gemeente Brielle. 

Burgemeester Gregor Rensen liet de decorandi telefonisch laten weten dat zij een een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Zij kregen vrijdag ook allemaal een felicitatiebrief van het college van burgemeester en wethouders, een bos bloemen en een chocoladelintje thuisbezorgd. De uitreiking van de onderscheidingen is uitgesteld tot een later moment dit jaar.  

De docorandi:

Mevrouw J. (Johanna) (roepnaam Hannie) Bal-Bal (79) is zeer actief als vrijwilligster voor de Brielse samenleving. Van 1983 tot op heden is zij actief als vrijwilligster voor het Historisch Museum Den Briel. Zij is onder andere werkzaam geweest als receptioniste, suppoost en ruim 12 jaar als museumdocent. Ook geeft zij al zo'n 35 jaar vrijwillig professionele rondleidingen door het museum. In 1983 werd door de Stichting Ander Werk het idee geopperd om mensen op te leiden tot Stadsgids. Nadat decoranda, onder leiding van de toenmalige Stadsarchivaris, voldoende kennis had opgedaan is zij gestart met het geven van rondleidingen in Brielle. Zij heeft een actieve rol gehad bij het opzetten van de Stichting Gidsengroep Brielle. Tevens verzorgde zij ook rondleidingen, leidde gidsen op en organiseerde tentoonstellingen.
1983-2013      Stadsgids voor St. Catharijnekerk, Stadswandeling en Historisch Museum Den Briel
1983–heden    Vrijwilligster bij het Historisch Museum Den Briel (diverse functies)

De heer C.J. (Cornelis Jan) (roepnaam Cees) Beukema (71) is woonachtig in de gemeente Hellevoetsluis maar is als vrijwilliger uitsluitend zeer actief geweest in de gemeente Brielle. Hij heeft van 1989 tot heden heel veel vrijwilligerswerk verricht. Van 1989 tot en met 2015 is decorandus eerst vrijwilliger en later (v.a. 2000) voorzitter geweest van het bestuur van de Stichting Speelstad Brielle. Van 2000 tot 2015 had hij de leiding als voorzitter en algehele coördinatie over de Stichting en de activiteiten. Het regelen van vergunningen, onderhouden van interne en externe contacten en andere zaken vielen onder zijn verantwoordelijkheid. Decorandus is ook vele jaren lid geweest van de lokale Stuurgroep 4 en 5 mei en vanaf 1990 tot heden vervult hij een centrale rol als leidinggevende bij de CCPO (Culturele Commissie Primair Onderwijs) in Brielle en zet hij zich al vele jaren regelmatig in voor de organisatie en voorbereiding van de Brielse Maskerade.
1989-2015      Vrijwilliger en later voorzitter van het bestuur van de Stichting Speelstad Brielle
2008-2017      Vrijwilliger bij het 4/5 mei Comité
1990-heden    Voorzitter Culturele Commissie Primair Onderwijs (CCPO)

De heer W.A. (Willem Arie) Doorduin (74) is een prachtig voorbeeld van een vrijwilliger die zich al zeer langdurig inzet voor de Brielse samenleving. Van 1984 tot 2007 heeft decorandus een grote bijdrage geleverd aan de samenleving door zijn langdurige vrijwilligerswerk voor de kerk. Sinds 1993 is hij bovendien vrijwilliger bij Careyn De Plantage waar hij het voor bewoners mogelijk maakt om naar de kerkdiensten te gaan in de kerkzaal van het complex, bezoekt hij met regelmaat de bewoners op de afdeling en verricht hij nog extra hand en spandiensten in het verpleeghuis. In augustus 2009 werd de Stichting Voedselbank Brielle opgericht met decorandus als voorzitter en tot op heden is hij daar nog steeds actief.
1984-2007      Verschillende ambtelijke functies bij Protestantse gemeente Brielle
1993-heden    Vrijwilliger bij Careyn de Plantage
2009-heden    Voorzitter Stichting Voedselbank Brielle

Mevrouw H.J. (Hendrika Jacoba (roepnaam Helen) Groenendijk (48) is een prachtig voorbeeld van een nog relatief jonge vrijwilligster die zich desalniettemin al zeer langdurig en uit verschillende functies inzet voor de samenleving. Zij levert met haar diverse vrijwilligerswerkzaamheden een zeer grote bijdrage aan de samenleving van Zwartewaal. Decoranda is begonnen met haar vrijwilligersactiviteiten in 2005. Zij heeft diverse vrijwilligersfuncties vervuld waaronder onder andere bestuurslid bij Stichting Jeugdwerk Zwartewaal, penningmeester en voorzitter bij gymnastiekvereniging "De Hollemare" vrijwilligster bij Black Pool Dance Night en bestuurslid bij Stichting Dorpscentrum De Gaffelaar. Decoranda is sinds 2015 ook teamlid geworden van de Stichting Estron Runners waar zij sinds 2017 penningmeester van is.
2005-2016      Bestuurslid en vrijwilligster bij Stichting Jeugdwerk Zwartewaal
2006-2016      Vrijwilligster bij Black Pool Dance Night te Zwartewaal
2006-2019      Penningmeester en voorzitter bij Gymnastiekverenging "De Hollemare" te Zwartewaal
2013-heden    Organisator Black Pool Zomerfeest
2015-heden    Teamlid en penningmeester bij Stichting Estron Runners
2016-heden    Bestuurslid bij Stichting Dorpscetrum De Gaffelaar

De heer W. (Willem) Kielen (78) zet zich al zeer langdurig in voor de samenleving in binnen- en buitenland. Decorandus verricht al ruim 30 jaar diverse vrijwilligerswerkzaamheden voor de kerkelijke gemeenschap van Zwartewaal en is sinds 2012 hoofdkoster van de kerk in Zwartewaal. Vanaf 2001 is hij als vrijwilliger actief bij de Stichting Lichtschip 12 "Noord Hinder". Decorandus verzorgt o.a. rondleidingen op het schip en voert dagelijkse onderhoudswerkzaamheden uit. Sinds 2004 is hij bovendien vrijwilliger bij Careyn De Plantage en vanaf 2014 zet hij zich in voor Het Nederlandse Genootschap van Sint Jacob als hospitalero (gastheer) in Spanje.
2000-heden    Koster/bestuurslid Protestantse Gemeente Tweestromenland
2001-heden    Vrijwilliger bij de Stichting Lichtschip 12 "Noord Hinder" te Hellevoetsluis
2004-heden    Vrijwilliger bij het verpleeghuis De Plantage te Brielle
2014-heden    Vrijwilliger van het Nederlandse Genootschap van Sint Jacob te Spanje

De heer J. (Jacob) Lobs (88) wordt in het dorp beschouwd als een zeer gewaardeerde vrijwilliger, met een breed draagvlak in de gemeenschap van Zwartewaal. Een groot voorbeeld voor de wereld om ons heen. Al ruim 20 jaar is decorandus actief binnen de kerkelijke gemeente PKN Tweestromenland. Hier vervult hij de rol van hulpkoster. Daarnaast is hij meer dan 15 jaar actief geweest in de groep bezoekmensen. Hij haalde mensen op voor de kerk en werd later een vervoersdienst aan mensen die vervoer nodig hadden. Decorandus verrichte ondersteunende taken als iemand ziek was of in het ziekenhuis lag.
Van 2000-2006 was hij als vrijwilliger actief voor de Openbare Basisschool 't Want in Zwartewaal en van 1989–1999 was decorandus bestuurslid van de Werkgroep Bernisse-Brasov waar hij zich bezighield met kledinginzameling voor goede doelen.
Van 2009 tot heden is decorandus als vrijwilliger ook nog zeer actief voor de Seniorensoos in Zwartewaal.
1989-1999      Bestuurslid van de Werkgroep Bernisse-Brasov
1999-heden    Vrijwilliger bij Kerkelijke gemeente Tweestromenland
2000-2006      Vrijwilliger op OBS 't Want
2009-heden    Lid bij de Senioren Soos te Zwartewaal

Mevrouw A. (Agatha) de Man-Broersen (79) is naast en na haar loopbaan als docent aan de meisjes vakschool De Lange Poort/Brogilo te Brielle een zeer actieve en verdienstelijke vrijwilligster geweest binnen de Brielse gemeenschap, gedurende vele jaren tot op heden. In 1994 is zij begonnen als actief lid bij de 1 April vereniging. Decoranda zet zich sindsdien belangeloos in voor de vereniging in het bijzonder voor de naaigroep De Geuzennaald samen met 8 vrijwillige naaidames. Gedurende de laatste maanden voor 1 april zijn de dames bijna dagelijks in de weer voor de Geuzennaald. Sinds 1982 tot op heden is zij actief voor de Brielse Belangen Vereniging van Brielle. Zij zorgt er ieder jaar weer voor dat de intocht van de Sint goed verloopt. Het begeleiden van de optocht tot hand en span diensten tijdens en het verzorgen van de kostuums na de intocht. Van 2011 tot op heden is zij actief lid als gastvrouw tijdens activiteiten in het Catharina Gasthuis als lid van de Vrienden van de Catharina Stichting.
1982-heden    Vrijwilligster bij de Brielse Belangen Vereniging
1994-heden    Vrijwilligster en actief lid van de 1 April vereniging
2011-heden    Vrijwilligster bij de Stichting Vrienden van het Catharina Gasthuis te Brielle

De heer M.L. (Marcelis Leendert) (roepnaam Marcel) Oranje (69) is een begrip in Brielle en ver daarbuiten. Al 28 jaar is hij als voorzitter van de Stichting Brielse Bluesdag de grote man achter het grote jaarlijkse evenement Brielle Blues. Decorandus leidt de organisatie, stuurt de 15 vaste vrijwilligers aan, heeft de centrale regie over de uitvoering zelf en weet dit ook op een onnadrukkelijke manier te doen. Gedurende het hele jaar zet hij zich vele uren per week in met het voorbereiden en organiseren van het evenement. Het regelen van vergunningen, onderhouden van interne en externe contacten en andere zaken vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Sinds 2017 is decorandus ook vrijwillig voorzitter van de Stichting Sportcomplex Geuzenpark.
1992-heden    Voorzitter van de Stichting Brielse Bluesdag
2017-heden    Voorzitter van de Stichting Sportcomplex Geuzenpark

De heer B.A. (Bouwen Arie) Torreman (83) is een voorbeeld van een zeer veelzijdige vrijwilliger die in meerdere organisaties en sectoren actief is. Decorandus is al ruim 15 jaar een zeer actieve stadsgids bij de Stichting Gidsengroep Brielle. Al 16 jaar is hij actief als vrijwilliger bij de Stichting Biberbunker te Oostvoorne. Al meer dan 30 jaar is hij als vrijwilliger betrokken bij het monitoren van de vlinderstand in Nederland en de Brielse omgeving. En de laatste 14 jaar is hij landelijk actief als lid binnen de Vlinderstichting. Van 2007 tot 2017 is decorandus voorzitter geweest van de Brielse afdeling van de NVPV. De landelijke vereniging voor thematische filatelie. Van 1972 tot 1992 had decorandus een grote stimulerende rol in de stedenband tussen Brielle en Queenborough. Hij heeft diverse uitwisselingen tot stand gebracht. Sinds 2014 tot heden is hij ook nog actief als vrijwilliger voor de Catharina Stichting.
1972-1992      Secretaris en later voorzitter van Twinning Queenborough-Brielle
2003-heden    Vrijwilliger bij Stichting Biberbunker Oostvoorne
2004-heden    Vrijwilliger bij Stichting Gidsengroep Brielle
2005-heden    Vrijwilliger bij de Vlinderstichting
2007-2017      Voorzitter bij NVPV afdeling Brielle
2014-heden    Vrijwilliger bij de Catharina Stichting

Mevrouw C.P.W. (Cornelia Petronella Wilhelmina) (roepnaam Cock) Velthuizen-van der Linden (69) levert als vrijwilligster al zeer veel jaren een bijdrage aan de Brielse gemeenschap. Decoranda is al van 1982 tot op heden een zeer actief en betrokken bij diverse verenigingen in Brielle. Dit begon bij Gymnastiek vereniging Brinio waar zij tot 1992 actief is geweest. In 1994 is decoranda begonnen als zeer actief lid van de 1 April vereniging waar zij zich belangeloos inzet in het bijzonder voor de naaigroep De Geuzennaald samen met 8 vrijwillige naaidames. Zij zet zich al gedurende een lange reeks van jaren belangeloos in voor de vereniging, het Catharina Gasthuis daar werden activiteiten en uitjes georganiseerd en had zij een sociale en signalerende rol. Actief lid van de RK Vrouwenvereniging en is zij actief geweest op basisschool St Leonardus te Brielle met het verrichten van diverse hand en span diensten bij activiteiten op school.
1982-1992      Bestuurslid van Gymnastiekvereniging Brinio
1994-heden    Vrijwilligster en actief lid van de 1 April Vereniging
1995-1998      Vrijwilligster bij het Catharina Gasthuis
2000-2011      Bestuurslid en begeleiding RK Vrouwenvereniging
2014-2018      Vrijwilligster bij Rooms Katholieke Basisschool St. Leonardus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant