Afbeelding

Dierproeven op honden in drie jaar met 55% gestegen

Actueel 292 keer gelezen

Nederlanders leven tegenwoordig steeds bewuster. Zo eten we steeds vaker vegetarisch, kiezen we voor een elektrische auto en maken we duurzamere keuzes. Terwijl we bewust nadenken over dierenleed en meer rekening houden met het milieu, staan weinig mensen stil bij het feit dat in Nederland dieren nog steeds voor onderzoek worden gebruikt als proefdier. Sterker nog, het aantal dierproeven op honden is in de afgelopen drie jaar met 55% gestegen.

Daarom vraagt Stichting Proefdiervrij op Wereldproefdierendag extra aandacht voor honden als proefdier, zodat we samen bouwen aan een toekomst zonder proefdieren.

Honderden honden als proefdier
Een hond als proefdier; je kunt het je bijna niet voorstellen. Bij proefdieren denken we meestal aan muizen en ratten, maar er worden ook honden, apen, paarden, vissen, katten en cavia's wereldwijd gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Stichting Proefdiervrij viel het op dat er in vergelijking met andere proefdieren steeds meer proeven op honden worden gedaan. Er is zelfs een stijging van 55% zichtbaar sinds 2016. In 2018 zijn er in Nederland maar liefst 1016 proeven uitgevoerd met honden. Veel van dat onderzoek heeft te maken met testen van hartmedicijnen en onderzoek naar hartkwalen. Dit betekent dat er in totaal meer dan 500 honden zijn ingezet voor ruim 1000 dierproeven en dat een hond dus twee of meer proeven heeft moeten ondergaan. Dit zijn schokkende cijfers. Daarom investeert Proefdiervrij niet alleen in proefdiervrije projecten, maar ook specifiek in onderzoek om honderden honden uit onderzoek te halen.

Proefdieren niet meer van deze tijd
Proefdiervrij streeft naar een proefdiervrije toekomst en noemt het niet meer van deze tijd dat er dieren worden gebruikt voor onderzoek. Jaarlijks worden er in Nederland een half miljoen proefdieren ingezet, terwijl onderzoek zonder proefdieren duurzamer is en betere resultaten geeft. Na het succesvol doorlopen van dierproeven, waarbij gekeken wordt naar veiligheid en werkzaamheid, blijkt dat 95% van de kandidaat-medicijnen afvalt wanneer ze op mensen worden getest. Voornamelijk omdat ze toch niet blijken te werken bij mensen (56%), of omdat ze niet veilig zijn voor mensen (24%). Dit laat zien dat medicijnontwikkeling echt precisiewerk is, wat je nooit met dierproeven gaat bereiken.
 
Sinds 2010 heeft Proefdiervrij daarom al in ruim 50 projecten geïnvesteerd, maar hun doel is nog lang niet bereikt. Met het geld uit donaties en giften zetten ze zich dagelijks onverminderd in om proefdieren uit onderzoek te halen door samen te werken met onderzoekers en daarmee de wetenschap te stimuleren voor proefdiervrij onderzoek. Meer dan 400 klinische onderzoeken met kandidaat-medicijnen voor Alzheimer hebben sinds 2002 nog geen werkzaam medicijn opgeleverd. Daarom investeert Proefdiervrij dit jaar naast onderzoek om honden uit hartonderzoek te halen ook specifiek in proefdiervrij Alzheimer-onderzoek.
 
Geloof jij ook dat wetenschappelijk onderzoek anders kan? Bouw dan mee aan een proefdiervrije toekomst die beter is voor mens en dier. Ga naar www.proefdiervrij.nl/project/honderden-honden-als-proefdier/ en doneer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant