Afbeelding
Foto: Pixabay

Tijd voor een nieuw interieur? 5 tips als je o.a. verf gaat kopen

Actueel 145 keer gelezen

Is het tijd om je interieur eens aan te pakken? Mocht je geen duizenden euro's willen besteden, dan kom je met een nieuwe kleur op de muren een heel eind. Ook kun je natuurlijk je bestaande meubels een nieuw tintje geven. Maar hoe doe je dit eigenlijk op een goede manier? Wij geven 5 tips.

1. Maak een moodboard

Als het tijd is voor andere kleuren, dan is het een goed idee om een moodboard te maken. Zo kun je namelijk precies zien welke kleuren bij elkaar passen én wat je graag in je interieur terug wilt zien. Ga je voor een rustig interieur of wil je dat paars de boventoon voert? Je kunt een combinatie van kleuren testen op een moodboard. Het enige dat je nodig hebt is een stuk wit karton en tijdschriften waar je meubels/stukjes 'kleur' uit kunt knippen.

2. Welke meubels wel en welke niet?

Kijk vervolgens met een afstandje naar je eigen interieur. Wat zou je echt anders willen hebben en welke meubels zou je bijvoorbeeld een nieuw likje verf kunnen geven? En denk nou niet gelijk, ik wil alles weghebben. Het kan best zijn dat een meubelstuk er weer fantastisch en als nieuw uitziet als je het geschilderd hebt.

3. De muren

Ga nu na welke muren je zou willen verven. Hierbij moet je ook zeker rekening houden met de lichtval en de grootte van de muur. Vaak is het zo, hoe donkerder de muur, hoe kleiner de ruimte lijkt. Hou daar dus rekening mee! Je kunt ook zoeken wat bepaalde kleuren doen in een interieur. Zo wekt rood agressie op en is blauw juist een rustgevende kleur.

4. Verf kopen

Als je het kleurenpalet en de meubels en muren hebt uitgezocht, ga je online verf kopen. Je weet immers al welke tinten je wilt, dus je hoeft ze alleen nog maar te bestellen! Bereken het aantal vierkante meters die je denkt nodig te hebben en zorg ervoor dat je ook een paar vierkante meter extra rekent. Zo voorkom je een muur die maar voor de helft geverfd kan worden.

5. Bestelling klaar? Verven maar!

Als je de verf ontvangen hebt is het tijd om écht aan de slag te gaan. Zorg ervoor dat je de vloer afdekt met plastic of een doek, zodat je geen vlekken kunt maken. Als je houten producten gaat schilderen, schuur deze dan eerst op. Voor zowel een muur als een meubel geldt dat je een aantal lagen verft. Zo ziet het er veel mooier uit en kan het een langere tijd mee! Als je op een donkere ondergrond een lichte kleur gaat doen, houd er dan rekening mee dat je misschien nog wel een extra laag erop moet doen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant