Afbeelding
Dagboeknotities

Coronaraadselen

Algemeen 248 keer gelezen

Eerst moet gezegd worden dat iedereen zijn uiterste best doet in deze tijd. Artsen, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel werken zich een slag in de rondte. Virologen en microbiologen lezen in razend tempo rapporten, bestuderen grafieken, maken ingewikkelde berekeningen en vergaderen zich suf. Er wordt in hoog tempo gewerkt aan het ontwikkelen van een vaccin. De premier, de minister van Volksgezondheid en de Coronagezant zijn dag en nacht in touw om greep op het virus te krijgen. Volksvertegenwoordigers proberen het proces zo kritisch mogelijk te volgen.

Ten tweede is het makkelijk om commentaar te roepen vanaf de zijlijn. We hadden eerder medische hulpmiddelen moeten bestellen. We hadden niet zoveel op gezondheidszorg moeten bezuinigen. We hadden meer IC-bedden moeten hebben. We hadden meer IC-verpleegkundigen moeten hebben. We hadden… we zouden… Achteraf is het makkelijk praten. Zouden we toen die maatregelen en bijbehorende kosten geaccepteerd hebben? Kortom: gezeur achteraf is zinloos en het commentaar van ondeskundigen wekt irritatie.

En toch. Toch leven er allerlei vragen bij het volk, 'de mensen in het land', ook op Voorne. We zijn allemaal maar leken en we zien raadselachtige dingen gebeuren. Een voorbeeld. Onlangs kwam ik tijdens mijn dagelijkse 'luchtuur' op het allerkleinste parkeerterreintje in onze regio terecht, vlakbij een camping. De toegang tot de parkeerplaats was gebarricadeerd met een stapel omgezaagde boomstammen. De boodschap was duidelijk: hier waren bezoekers ongewenst. Ondertussen werd het afgelopen tijd steeds drukker op fietspaden en polderweggetjes. Racende mannen, elektrisch fietsende pensionado's, mountainbikende sportievelingen, skaters, hardlopers en daartussendoor de wandelaars. Tijdens zonnige weekends voelt het onder de huidige omstandigheden aan als 'vol'. En het virus waart nog steeds rond.

Dus was het verbazingwekkend om te horen dat de campings op Voorne weer open gaan. Is er dan ineens voldoende ruimte voor campinggasten tussen de reeds rondfietsende en wandelende luchtjesscheppers? Weten degenen die dit besluit namen hoe overvol onze supermarkten op zomerse dagen al zijn in normale tijden? En hoe het er daar nu aan toegaat met de anderhalve meter maatregel? Zien zij het voor zich hoe onze weekmarkten moeten draaien met al die Brabanders, Rotterdammers en andere Rijnmonders erbij?

Verwarrende tegenstrijdigheid daarbij is het advies van het RIVM dat nog steeds geldt : Blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als dat nodig is. Het is duidelijk dat de maatschappij langzamerhand weer opengegooid moet worden. Daarbij moet wat het zwaarst is ook het zwaarste wegen. Is dat werkelijk het uitje naar de caravan?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant