Afbeelding
Foto: Pixabay

Een op de tien komt moeilijk rond; kwetsbare groepen extra geraakt door coronacrisis

Algemeen 208 keer gelezen

De coronacrisis raakt ons allemaal, maar het zijn vooral de financieel kwetsbare groepen die dit in hun portemonnee voelen. Circa twee derde van de laagbetaalde flexwerkers en laagbetaalde zzp’ers zegt dat hun persoonlijk inkomen is gedaald door de coronacrisis. 

Dit levert bij deze groepen veel financiële stress op. Dit blijkt uit een peiling van platform Wijzer in geldzaken (een initiatief van het ministerie van Financiën) , uitgevoerd onder een representatieve groep Nederlanders en zes financieel kwetsbare groepen. 

Rondkomen met minder geld

Eén op de tien Nederlanders  geeft aan momenteel (redelijk tot heel) moeilijk rond te kunnen komen met hun inkomen. Naast mensen met een bijstands-of arbeidsongeschiktheidsuitkering zijn dit vooral laagbetaalde zzp’ers  en laagbetaalde flexwerkers. Deze laatste twee genoemden worden financieel het zwaarst getroffen in verhouding tot andere financieel kwetsbare groepen. Ook als ze gebruik hebben gemaakt van inkomensondersteunende regelingen van de overheid, is hun netto-inkomen gedaald. Ze moeten er plotseling aan wennen om met minder geld zien rond te komen. En dat zijn doorgaans vaak momenten dat schulden ontstaan.

Spaargeld nodig om rekeningen te betalen

Van de mensen bij wie de inkomsten zijn gedaald door de coronacrisis, zegt bijna de helft van de ondervraagden de afgelopen tijd gebruik te hebben gemaakt van hun spaargeld om rekeningen te kunnen betalen. Een derde zegt de huidige situatie niet langer dan drie maanden te kunnen volhouden zonder (nog verder) in de financiële problemen te komen. Ze hebben hun buffer moeten aanspreken. Maar niet iedereen kan dat. Mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering en bijna de helft van de laagbetaalde flexwerkers heeft geen reservepotje (meer) te om toekomstige onverwachte uitgaven direct te kunnen betalen.

Stress over geldzaken heeft impact op dagelijks functioneren

De financiële stress is niet gelijk over de samenleving verdeeld. Hoewel meer Nederlanders zich zorgen maken zijn het vooral de laagbetaalde flexwerkers en de laagbetaalde zzp’ers die de afgelopen maand stress over hun geldzaken ervaren. Deze stress heeft ook impact op het dagelijks functioneren. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant