Aanzicht van de verbeelding van de Noordpoort, komend vanaf de Dijkstraat
Aanzicht van de verbeelding van de Noordpoort, komend vanaf de Dijkstraat

1-aprilmonument inspirerende plek voor beleving historie en theater

Algemeen 2.163 keer gelezen

Brielle – Samen met een grote groep meedenkende inwoners, steekt de gemeente Brielle veel energie in een grote opknapbeurt voor de binnenstad. Voor hele bijzondere plekken is er extra aandacht en geld uitgetrokken. Een van die bijzondere plekken is het 1 april monument aan het einde van de Dijkstraat.

Het 1 april-monument ligt er op dit moment meestal wat verlaten bij. Mensen komen er vooral om hun hond uit te laten. Het overgrote deel van de Briellenaren weet waarschijnlijk niet eens dat het hier allemaal op 1 april 1572 gebeurde. Hier kwamen de watergeuzen aan land, rammeiden de poort en bevrijdden Brielle van het juk van de Spanjaarden als ‘eersteling’ in Nederland (Libertatis Primitiae). Eigenlijk was dat bij toeval omdat de geuzenvloot door de storm zuidelijker afdreef en daardoor in plaats van in Enkhuizen in Brielle terechtkwam, waar op dat moment toevallig weinig Spaanse soldaten verbleven. Maar we blijven in Brielle natuurlijk graag in de heroïsche versie geloven.

Renovatie eind 2021 klaar
De sfeer bij het monument zal over anderhalf jaar, na de renovatie, heel anders zijn. Het ravelijn bij Bastion IX is dan een plek geworden waar feesten kunnen worden gevierd, waar theatervoorstellingen plaatsvinden, en waar je het historische verhaal van 1572 kunt beleven.

Wethouder André Schoon is daar erg blij mee. In 2018 is gestart met een breed participatietraject met de selectiecommissie, de klankbordgroep en bewoners van de Dijckstraat. Ideeën werden opgehaald bij inwoners, ondernemers, bestuurders en vrijwilligersorganisaties. In april 2019 kregen RO&AD Architecten (het bureau dat ook het prijswinnende ontwerp voor het vogeluitkijkpunt Tij in Stellendam maakte) de opdracht om de plannen verder uit te werken. Zij spraken met omwonenden, verenigingen en historische deskundigen en ontwikkelden negen ideeën. In overleg met deze betrokkenen is begin dit jaar één ontwerp gekozen.

Grootse viering op 1 april 2022
Het eerste feest dat er plaats gaat vinden is de grootse viering van 450 jaar vrijheid op 1 april 2022. Het organiserende comité is al druk bezig met de voorbereidingen daarvoor. Alhoewel de gemeente er nog niets over wil loslaten, is het heel waarschijnlijk dat Koning Willem Alexander en koningin Maxima hierbij aanwezig zullen zijn. Koning Willem III ging hen voor op 1 april 1872, Wilhelmina in 1922 en Juliana in 1972.

Hoe wordt het?
Ten tijde van de inval van de watergeuzen, bestonden Bastion IX en het ravelijn nog niet. Midden over het huidige bastion liep de stadsmuur en in het midden stond de Noordpoort. Op de oude fundering van de Noordpoort, zal een zo precies mogelijk silhouet van deze poort worden nagebouwd, uitgevoerd in duurzaam accoya hout met ambachtelijke, traditionele verbindingen. Er kan echt onder de poort door worden gelopen en hij kan ook worden beklommen.

Het ravelijn zal worden uitgegraven tot de hoogte zoals die in 1572 was. Daardoor zal de aanlooproute die de geuzen in 1572 volgden zichtbaar gemaakt kunnen worden en ook de archeologische restanten. De uitgegraven grond wordt gebruikt voor het maken van zitplaatsen, waarmee er een amfitheater ontstaat.

Omwonenden ongerust over inkijk en kap bomen
Het al in heel vroeg stadium bekend maken van de plannen voor de binnenstad en haven, en dus ook voor het 1 april monument, heeft opgeleverd dat nog meer Briellenaren hierover mee zijn gaan denken. Er zijn veel positieve en opbouwende reacties binnengekomen en natuurlijk ook kritische. Een daarvan komt van een groepje inwoners die vlakbij het monument wonen. Ze zijn heel blij met de vernieuwing, maar de vrij toegankelijke poort vinden ze te hoog en gevaarlijk voor kinderen. Het voelt niet goed dat er vanaf de derde verdieping van de toren mogelijk in hun tuinen gekeken kan worden. En dat er voor de bouw van de poort, bomen op het Ravelijn moeten worden gekapt, zien ze al helemaal niet zitten. De gemeente heeft toegezegd dat de inkijk in de tuinen zal worden onderzocht. In het gesprek met bewoners van de Dijkstraat hebben de architecten aangegeven dat er in principe geen bomen worden gekapt, tenzij de bomen exact op de locatie van het bouwwerk zouden staan.

De fundamenten van de Noordpoort met op de achtergrond Bastion IX
Aanzicht vanaf Bastion IX
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant