Ati aan de slag in haar hobbykamer met het maken van een wenskaart
Ati aan de slag in haar hobbykamer met het maken van een wenskaart Martin van Gurp
Zomaar een Briellenaar

Ati Koene

Algemeen 653 keer gelezen

Ati Koene werd in Rotterdam geboren. “Dat was in Rotterdam Zuid. Voordat ik nog maar één stap kon zetten, vertrokken we naar Hellevoetsluis. Aan Rotterdam heb ik helemaal geen herinneringen,” begint Ati.

Veel Briellenaren en Hellevoeters kennen haar. “Ik heb jaren lang bij 'Fonkert Lectuur' in Hellevoetsluis gewerkt. Gedurende 28 jaar heb ik daar heel veel klanten gezien en gesproken. Na al die jaren werd de winkel, door het overlijden van de eigenaar, opgeheven en stond ik op straat. “ Dat was een hard gelag.

"In 1989 verhuisde ik naar Zwartewaal. Daar heb ik met mijn Jan gewoond tot in 1998. Toen hebben we in Brielle het huis gekocht, waar wij nu nog in wonen.” In 2006, na een jaar zonder werk, ging Ati als postbezorgster aan de slag. Het eerste jaar bij Sand; daarna bij PostNL “Ik vraag me wel eens af hoeveel Briellenaren mij tot 2019 hebben zien rondlopen met mijn brieven en kaarten. Vorig jaar moest ik er helaas mee stoppen door problemen met mijn knieën.”

Met een glimlach kijkt ze terug op de tijd bij de post. “ Ik ben eens, toen het heel warm was, bij iemand naar binnen geroepen. Ik kreeg een kouwe handdoek in mijn nek, een lekker ijsje en een zakje chips.” Ik had door mijn werk veel contact met mensen. Dat miste ik als eerste, toen ik gestopt was. Wenskaarten maken, was en is een grote hobby van mij. Als ik wist dat er ergens een kindje was geboren of iemand een opkikkertje nodig had, stopte ik een kaart die ik gemaakt had, bij de gewone post in de brievenbus erbij. Dat werd altijd wel gewaardeerd . Ik heb een keer van een mevrouw via postNL een zogenaamde 'complimentenkaart' ontvangen. Hartstikke leuk! Als postbezorger had ik een mooie tijd.”

Stil zitten kan Ati niet. “Ik werk al weer even bij het winkeltje 'de Grutterij' van het Catharinagasthuis. En als er wel eens iets bijzonders te doen is, dan help ik ook graag daarmee. Jammer genoeg ligt het vrijwilligerswerk door de coronacrisis stil. Het is jammer voor de bewoners en eerlijk gezegd mis ik het ook.” Ati ziet zichzelf niet snel uit Brielle vertrekken. “Toch zijn er ook wel Brielse zaken waar ik me behoorlijk aan kan ergeren. Sinds jaar en dag ruim ik rommel, dat ik op straat zie liggen, op. Het is voor mij een kleine moeite met een wat schoner Brielle als gevolg.” In 2016 is Ati door de gemeente Brielle daarvoor in het zonnetje gezet. "Ik erger me wel eens aan de overvolle prullenbakken. Als de ambtenaar op vakantie is, wordt het legen van de bakken meestal niet door een ander gedaan. Dat kan toch eigenlijk niet? Laatst vroeg ik of bij een bruggetje bij mij in de buurt de rommel daar, kon worden weggehaald. Nou; het moet nu nog gebeuren. Wat dat betreft moet de gemeente Brielle een tandje bijzetten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant