De natuur kan zijn gang gaan op de Beerenplaat (Foto: Madeleine de Haas)
De natuur kan zijn gang gaan op de Beerenplaat (Foto: Madeleine de Haas)

Wandelen op Voorne-Putten: Beeren en Wolven

Algemeen 417 keer gelezen

Voorne-Putten is een gebied met veel contrasten. Aan de ene kant de petrochemische industrie, aan de andere kant polders met dorpjes waar het soms lijkt of de tijd stil heeft gestaan. 

Al lopend over het eiland ontdekken we van alles. Deze keer lopen we de 8,7 km lange Beeren en Wolvenroute. De uitgewerkte knooppuntenwandelroute route vind je op www.opvoorneputten.nl

Beeren en Wolven
De route start bij knooppunt 91 op de Aaldijk, langs het Spui. Het eerste deel is verhard. Aan uw rechterhand stroomt het Spui. De rivier is ontstaan tijdens de stormvloed op 2 november 1532. Een dijkdoorbraak bracht de verbinding tot stand met de Oude Maas. Via het Spui komt het water van het Haringvliet via de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg in de Noordzee terecht.

Waterzuivering
Genietend van de rust op de route bereikt u de Beerenplaat. Hier staat de waterzuivering, waar water vanuit de Biesbosch gezuiverd wordt. Hier komt het drinkwater voor het grootste gedeelte van de Zuid-Hollandse Eilanden en het Rijnmondgebied vandaan.

Natuurreservaat
Neem de tijd om natuurreservaat de Beerenplaat te bekijken. Dit is een zoetwatergetijdengebied. Eb en vloed geven het gebied een dynamisch karakter. Op de Beerenplaat vindt u kreken, biezen-, riet- en ruigtevelden en doorgeschoten griendpercelen. Een klein deel is toegankelijk voor wandelaars. Honden zijn niet toegestaan. De Beerenplaat was in vroeger jaren een echte plaat, geheel omsloten door het water van de Oude Maas, het Spui en het Beerengat. De naam 'Beer' betekent scheiding tussen twee waterwegen, in dit geval dus de Oude Maas en het Spui.

Getijdegebied
De Oude Maas is nog steeds een getijderivier en wel de belangrijkste van Nederland. Ze staat via de Nieuwe Waterweg in open verbinding met de Noordzee en heeft als gevolg daarvan getijverschillen van gemiddeld meer dan 1 meter. Het zoute water van de Noordzee komt niet tot aan de Beerenplaat. Dit gebied vormt met de Allemansgrienden, de Rhoonse grienden, de Carnissegrienden en zo door tot en met het Groot Koninkrijkcomplex bij Zwijndrecht een aaneenschakeling van circa 20 zoetwatergetijdengebieden. Deze gebieden hebben een heel kenmerkende flora. In Nederland is deze flora vrijwel alleen lang de Oude Maas te vinden. Kenmerkende soorten zijn Spindotter, Bittere veldkers en Zomerklokje. Ook de fauna en in het bijzonder de vogelstand is zeer de moeite waard. In het gebied broeden veel vogelsoorten zoals Blauwe Reiger, Kleine Karekiet, Blauwborst en Bosrietzanger. Ook buiten het broedseizoen zijn er altijd vogels te zien. Af en toe wordt zelfs de Roerdomp waargenomen.

Grienden
De Beerenplaat werd vroeger gebruikt voor griend-, riet- en biezenteelt. Het pad loopt dicht langs de Oude Maas. Het ondiepe water wordt benut voor de biezencultuur. De biezen worden elke twee jaar gesneden, gedroogd en daarna gebruikt om stoelzittingen te matten De hogere delen van de plaat werden voor de griendteelt benut. Het ging hier om wilgenbos dat om de twee tot vier jaar werd gehakt. Door dit hakken ontstonden de zo kenmerken griendstoven. De nattere delen van de plaat werden gebruikt als rietland. Om het rietland in stand te houden werd er ieder jaar gemaaid. Het riet werd gebruikt als dakbedekkingsmateriaal. Op de Beerenplaat wordt op dit moment alleen het biezengors nog in stand gehouden. De riet- en griendteelt zijn beiden gestaakt, omdat er geen vraag meer is naar de producten.

Wolvenpolder
Als u de route via de wandelknooppunten vervolgt, komt u langs de grootste boerderij van Voorne-Putten, de Wolvenstee. Eigenaar Reijnier de Wolf gaf destijds ook de naam aan de polder, die voorheen Kerkhofspolder heette. Via het natuurgebied De Uitwaayer loopt u achter de bebouwing van Spijkenisse langs, terug naar het startpunt, waar u vanaf het uitkijkpunt nog even kunt genieten van de boten die op het Spui voorbij varen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant