Rosan van der Zee (Foto: Lyona Cornelia)
Rosan van der Zee (Foto: Lyona Cornelia) Lyona Cornelia

Happy Depressie!

Algemeen 654 keer gelezen

De Hellevoetse Rosan van der Zee heeft bijna twee jaar gewerkt aan haar boek Happy Depressie. Rosan leeft met een aantal psychische kwetsbaarheden en daarover vertelt ze in haar autobiografische boek.

Ze vertelt: “Ik ben begonnen met schrijven, omdat ik veel heb meegemaakt en graag mijn eigen verhaal duidelijk wilde hebben. Op mijn twaalfde ben ik verkracht en misbruikt en dat kwam later weer terug toen ik naar het buitenland ging. Ik heb een ongeluk gehad en werd ik depressief en toen werd alles één grote chaos. Dit wilde ik allemaal van me af schrijven.”

Rosan was begonnen aan haar boek en liet het aan enkele bekenden lezen.

Deze mensen raadden haar aan om er meer mee te doen, zodat anderen er ook wat aan kunnen hebben. Het boek was eigenlijk al af, maar samen met de uitgever heeft Rosan besloten het boek uit te breiden met een aantal ervaringen en gebeurtenissen.

Nu is het boek af en wordt het in september uitgegeven. Rosan zegt erover: “Dit boek is echt mijn kindje. Schrijven is een van mijn grote passies en dat ik dit met iedereen mag delen, daar ben ik zo trots op. Het boek gaat over mijn leven met – onzichtbare – psychische kwetsbaarheden. Een autobiografie met een flinke teug creativiteit erin verwerkt waardoor het eigenlijk veel meer is geworden dan dat. Het is een compleet verhaal dat niet alleen de gebeurtenis verwoordt, maar ook het innerlijke gevoel een plek geeft.”

Het boek is een eerlijke weergave geworden van de trauma’s die Rosan heeft en ze vermengt deze beschrijving met een gezonde dosis humor. Rosan vervolgt: “Het is geen boek waarin ik je ga vertellen hoe het moet of wat de oplossing is. Ik laat je vrij om er uit te halen wat je er uit kunt halen of misschien van het verhaal te genieten en het te beleven. Het schrijven van het boek heeft me zeker geholpen in mijn herstel en het heeft me zoveel sterker gemaakt. Van het begin tot het einde is het een groeiproces geworden.

Nu hoop ik dat Happy Depressie ook anderen kan gaan helpen.”

Het boek zal medio september a.s. verschijnen en is te betellen bij GVMedia.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant