Afbeelding
Column

Monumentale kans

Algemeen 471 keer gelezen

Enkele jaren voordat ik er burgemeester werd, bezocht ik samen met mijn vrouw Brielle. Om te kijken hoe Brielle zijn roemrijke verleden toont. De bevrijding van Den Briel van het Spaanse bewind door de Watergeuzen geldt immers als de geboorte van Nederland. Het viel ons eerlijk gezegd nogal tegen. Het museum De Tachtigjarige Oorlog was er nog niet. En toen we het 1 April Monument zagen, waren we echt teleurgesteld. Enkele bronzen gedenkplaten van de bezoeken van onze vorstinnen Wilhelmina en Juliana en wat onduidelijke resten van een oude poort. Waarom toont Brielle aan bezoekers niet met meer trots en allure zijn belangrijke plek in de vaderlandse geschiedenis? Het “verhaal” van Brielle kent immers strijd, dramatiek, heroïek en vrijheidsdrang. In de schoolboeken wordt het als belangrijk kantelpunt in de tachtig jaar durende bevrijdingsstrijd met Spanje aangemerkt. Waarom doe je daar als gemeenschap zo weinig mee?

Na bijna 6 jaar burgemeesterschap ben ik trots op ons museum en ben ik begeesterd geraakt van de jaarlijkse 1 April vieringen. Ik zie de enorme liefde en betrokkenheid van vele honderden vrijwilligers voor de historie van hun stad. Van 1 April Vereniging tot stadsgidsen, van restaurateurs van oude kanonnen en affuiten en bastions tot klokkenluiders en gevelsteenonderzoekers. Die zich gastvrouw of -heer in de Catharijnekerk, de Bedevaartkerk en het Kruithuis inzetten. Geweldig! Alleen het 1 April Monument is zoals het was. Nog steeds geen beleving, buiten de afsluiting van de jaarlijkse spel op 1 april.

Ik ben daarom blij met het aanpakken van Bastion IX. Er ligt nu een kans om deze plek niet alleen als lieu de memoire te versterken, maar ook om het verhaal van 1 april tot verbeelding te brengen. Een nieuwe bezienswaardigheid waar bezoekers graag naar toe wandelen, Ik ben verbaasd door de felle reacties van mensen die het eerste ontwerp helemaal niets vinden. Ik ben ontsteld over hoe sommigen de discussie voeren. Met suggesties dat het houten bouwwerk straks goed wil branden en met plaatjes waarop de vlammen er al om heen slaan. Ook gemanipuleerde foto’s met een onjuiste weergave worden op social media verspreid.

Over smaak en schoonheid mag je natuurlijk verschillen en discussiëren. Maar dat moet wel met respect en fatsoen gebeuren. Niet door mensen te verketteren die wel enthousiast zijn. Ik hoop dat alle mensen die het 1 April monument beschouwen als een kans om de beleving van 1 April te versterken, positief en constructief gaan meedenken. Brielle verdient dat!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant