Afbeelding

Vakantiefiles in Europa

Algemeen 195 keer gelezen

De ANWB verwacht komend weekeinde in het buitenland veel files. Vooral op de wegen in Duitsland en Frankrijk wordt het zaterdag erg druk. Maar ook op de Nederlandse wegen moeten weggebruikers vrijdagmiddag en zaterdag rekening houden met flinke drukte omdat veel Nederlanders dit jaar de vakantie in eigen land doorbrengen.

In de loop van vrijdagochtend ontstaan in ons land de eerste files en deze verkeersdrukte houdt tot het eind van de middag aan. Vooral op de wegen in het oosten en zuiden van het land ontstaat flinke vertraging. Zaterdag verwacht de ANWB opnieuw veel files door recreatieverkeer en de diverse werkzaamheden. Knelpunten zijn de A1 Hengelo- Amersfoort in beide richtingen, de Afsluitdijk (A7), de A12 Duitse grens - Utrecht en de wegen in Zeeland.

In Duitsland is het extra druk door het begin van de vakanties in Beieren. Op de wegen naar het noorden komt met name het verkeer rond Hamburg stil te staan. Naar het zuiden zijn de knelpunten de A3 bij Keulen en tussen Frankfurt en Neurenberg, de A7 tussen Ulm en Füssen en aansluitend in Oostenrijk de B179 de route via de Fernpas. Verder is het langzaam rijden op de A8 en de A99 rond München. Nederlanders die naar het zuiden van Duitsland reizen worden geadviseerd niet via de A61 Venlo – Karlsruhe te rijden. Deze weg is in de buurt van Mönchengladbach dicht vanwege werkzaamheden tot half augustus.

In Frankrijk wordt het vanaf vrijdagmiddag een stuk drukker op de wegen naar het westen en zuiden van het land. Een grote kans op files is er vooral op de A13 Parijs - Rouen, de A7 Lyon - Orange bij Valence en op de A8 bij Aix-en-Provence. De piekuren liggen zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur.
In Oostenrijk is er kans op meer dan uur wachttijd aan de grens met Slovenië voor de Karawankentunnel in de A11. Dit komt door de combinatie van grenscontroles en werkzaamheden. Ook bij de grensovergangen tussen Slovenië en Kroatië ontstaan wachttijden. 

In Zwitserland moet het verkeer rekening houden met vertraging bij de Sint Gotthardtunnel in de A2 richting Italië en op de A1/A12 Bazel-Bern-Vevey.
De drukste weekends op de Europese wegen liggen nog in het verschiet. Op zaterdag 1 en 8 augustus verwachten de ANWB en buitenlandse verkeersdiensten het meeste vakantieverkeer.

Blijf op de hoogte van de Europese files via de ANWB Vakantiehulp app en via Twitter @ANWBEuropa.  Voor files en werkzaamheden Nederland @ANWBverkeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant