Het Rotterdams gerechtsgebouw waar Leon van M. werd veroordeeld tot 15 jaar cel
Het Rotterdams gerechtsgebouw waar Leon van M. werd veroordeeld tot 15 jaar cel Martin van Gurp

Beroepszaak Leon van M. is'zo dood als een pier'

Algemeen 1.097 keer gelezen

Er zit geen schot in de voortgang van het hoger beroep, dat het O.M. en de advocaat van Leon van M. instelden. Op 19 november van het vorige jaar werd Leon van M. veroordeeld tot 15 jaar cel voor de moord op Caroline van Toledo. Haar auto werd in brand gestoken, terwijl ze gekneveld in de kofferbak lag. Zowel Leon van M. als ook het Openbaar Ministerie gingen in beroep tegen de uitspraak van de meervoudige kamer van de Rotterdamse rechtbank. Afgelopen vrijdag besloot het Haagse gerechtshof dat ze niet eerder dan op 3 december in een zitting gaan bezien, hoe het verder zal gaan met het hoger beroep.

“Het onderzoek rond het hoger beroep is op dit moment zo dood als een pier,” zegt advocaat Hoogendam desgevraagd. Hij denkt niet, dat nog dit jaar flinke stappen gezet gaan worden op weg naar de uitspraak. "Op de rechtspraak is de afgelopen jaren stevig bezuinigd. Er zijn te weinig rechters. Er is te weinig personeel. Het coronavirus maakt het allemaal nog extra moeilijk. Het is frustrerend dat het allemaal zo lang duurt.”

Binnen een paar weken na de uitspraak op 19 november 2019 kwam advocaat Hoogendam met zijn onderzoekswensen op de proppen, die wat hem betreft in ieder geval aan de orde moeten komen. Het Openbaar Ministerie deed hetzelfde. Bij de veroordeling zei Hoogendam, dat hij er met zijn pet niet bij kon, dat Leon van M. schuldig was bevonden op basis van onder andere verklaringen van twee getuigen. Hoogendam noemde die leugenachtig. Hij zal tijdens de behandeling van het hoger beroep zeker zijn pijlen richten op die twee getuigen. Ook over het DNA-bewijs heeft hij de nodige vragen, want tijdens het proces bestreed hij dat bewijs te vuur en te zwaard. Het Openbaar Ministerie staat op het standpunt dat een lagere straf dan de maximale 20 jaar gevangenisstraf, alleen om het simpele feit dat het om een zogenaamde cold-case zaak gaat, niet terecht is. Vooral omdat Leon van M., in de ogen van O.M., na zijn eerste arrestatie in 2005 en na zijn tweede arrestatie in 2017 nooit iets heeft willen zeggen over wat zich in september 2005 precies heeft afgespeeld. Hij gaf tijdens onderzoeken en tijdens het proces op geen enkele vraag een betrouwbaar antwoord.

De conclusie is, dat er nog een lange juridische weg is te gaan. Het eerste stapje daarvan zal niet eerder worden gezet dan op drie december. De kans is groot dat het Haags gerechtshof de strafzaak volgend jaar inhoudelijk volledig opnieuw gaat behandelen. In dat geval zal niet eerder dan over zo'n twaalf maanden duidelijk worden wat het hoger beroep gaat opleveren. Het heeft er dus alle schijn van, dat aan de juridische lijdensweg van als maar procederen, met alle onzekerheid van dien voor de familie, voorlopig nog geen einde komt.

Of Leon van M. uiteindelijk op vrije voeten zal komen? Niemand die het weet. Hij blijft volhouden volkomen onschuldig te zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant