Zorgen om Meeuwenoord nemen bij Tini Berning alleen maar toe
Zorgen om Meeuwenoord nemen bij Tini Berning alleen maar toe
Zomaar een Briellenaar

Tini Berning

Algemeen 710 keer gelezen

Tini Berning is heel erg ondernemend. Al doet ze het tegenwoordig wel wat rustiger aan.

"Ik ben in Amsterdam geboren. Ik was nog geen twintig jaar, toen ik in 1963 op de boot stapte om in Lissabon getuige te zijn van de Europacup wedstrijd van Feyenoord tegen Benfica. Dat was een hele belevenis." Een tweede anekdote volgt er gelijk achteraan. "Ik heb mijn Peter na mijn rechtenstudie aan de VU in Amsterdam leren kennen. Ik zag wel wat in hem. Op een gegeven moment vroeg ik of hij met mij ergens een kopje koffie wilde gaan drinken. Dezelfde week nog zat ik in de Kalverstraat aan een bakkie. In 1971 trouwden we."

In de tijd daarvoor vertegenwoordigde Tini, als 24 jarige jonge vrouw, namens het Nederland-Amerika Instituut Nederland een tijdje in Amerika. "Ik ontdekte wat er in de wereld allemaal te koop was en mocht de Amerikanen vertellen over hoe mooi en bijzonder Nederland is." Peter kreeg in 1970, toen hij nog de vriend van Tini was, een baan als leraar Frans bij de R.S.G. in Brielle. “Dat was voor mij een reden om vanuit Amsterdam te verhuizen naar Rotterdam. Een jaar later trouwden we en gingen we samenwonen in Brielle. In de begintijd van ons huwelijk, had ik het best wel eens moeilijk en verlangde ik terug naar Amsterdam. Den Briel was zo klein."

Den Briel bleef klein, maar Tini veranderde toch rap van mening. ''ik voelde me hier snel thuis. Ik kwam in korte tijd in het schoolbestuur terecht van, zoals ze later zijn gaan heten, de Brogilo in Brielle en de Stabilo in Hellevoetsluis. Ik werkte inmiddels bij de gemeente Maassluis." Tini werd rond haar 29ste actief voor de plaatselijke VVD, belandde in de gemeenteraad en later in de Rijnmondraad. "Ik heb Bureau Slachtofferhulp van Misdrijven opgericht en hiervoor ook nog als coördinator gewerkt. Ik zat negen jaar in het bestuur van het Waterschap, waarvan vier jaar in het bestuur van De Brielse Dijkring en vijf jaar in het bestuur van De Hollandse Delta te Ridderkerk."

"Tegenwoordig doe ik het wat kalmer aan. Waar ik mij nog echt druk om maak, als juridisch adviseur van de bewonersvereniging Meeuwenoord, is dat de gemeente Brielle de wijk Meeuwenoord wil uitbreiden met 250 woningen, zonder dat er een ontsluitingsweg komt. Ik begrijp er niks van – en met mij de bewonersvereniging van Meeuwenoord – ook niet. Waarom geen groene buffer aanleggen tussen Brielle en de industrie aan de overkant? De bewoners willen dat graag, de industrie ook, maar de gemeente dus niet!"

Dan tot slot zegt een ontwapenende, maar strijdvaardige en ondernemende Tini: " Ik ben blij dat ik in Brielle woon. Het is hier leuk en vertrouwd. Ik heb het er erg naar mijn zin."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant