Het kruithuismagazijn (Foto: MdN)
Het kruithuismagazijn (Foto: MdN) MdN

Kruithuismagazijn en Bastion VIII worden de nieuwe pronkstukken

Algemeen 262 keer gelezen

Vanaf het najaar zullen de Brielse wallen nooit meer hetzelfde zijn. Dan worden de wallen verrijkt met twee nieuwe pronkstukken.

Deze maanden draait alles om bastion acht en het kruitmagazijn. Bastion acht is op zichzelf al een groot en bijzonder bastion. Het biedt onderdak aan de Brielse roeiclub en aan de 1 april vereniging. Veel Briellenaren kennen dit bastion ongetwijfeld door de winkel van de 1 april vereniging de “Geuzennaald”. Om de verschillende ruimtes loopt een gang, met nissen die aan de kant van de kamers dikke glazen ruiten hebben. Er wordt al maanden hard gewerkt om van dit bastion een waar pronkstuk te maken. Voor het kruitmagazijn geldt hetzelfde. Dat wordt over een paar maanden het tweede nieuwe pronkstuk.

Het kruitmagazijn werd bijna vierhonderd jaar geleden op veilige afstand van de huizen gebouwd. Het bevatte, dat laat zich makkelijk raden, het kruit voor de kanonnen en geweren.

De twee nieuwe pronkstukken in wording, zouden er nooit gekomen zijn, als niet een twaalftal oudere Brielse mannenbroeders, wekelijks meer dan zo maar een paar uurtjes op, naast en achter Brielse wallen aan het werk zijn. Ze verfraaien, onderhouden en vervangen. Ze maken bijna alles wat voor de bastions, de wallen en kanonnen nodig is. Die Brielse mannenbroeders vormen samen ' de Werkgroep kanonnen en affuiten' en zijn al jaren actief.
Over waar ze nu vooral mee bezig zijn vertelt een erg enthousiaste Sander; “we zijn alles in het werk aan het stellen om in bastion acht en het kruitmagazijn volledig te restaureren en terug te brengen in de oude staat. Daar zit inmiddels maanden werk in. We zijn op weg naar het creëren van een permanente tentoonstelling, waarbij je de geschiedenis kan ruiken, voelen, zien en beleven.” Dan volgt een opsomming van de meest bijzondere attributen die ze al in hun bezit hebben; een rolpaard, kanonnen, pompstokken, kogellepels, stampers, zandemmers en natuurlijk kogels.

“We zijn blij met het Briels museum. Zij denken met ons mee en helpen in de vorm van het in bruikleen geven van attributen en de verdere inrichting van de blijvende tentoonstelling.” Ook zullen foto's en plattegronden helpen de geschiedenis te doorgronden en een beeld te krijgen over hoe het vroeger was en hoe het er aan toe ging. ”Het zou mooi zijn als er straks een aparte route door de Brielse gidsengroep wordt ontwikkeld, waardoor iedereen die dat wil, op een leuke en leerzame manier kan kennismaken met de Brielse wallen. Het moet straks een feest zijn om te ontdekken wat al zo lang verborgen is gebleven in de rijke historie van de Brielse geschiedenis”. De werkgroep schiet al op, maar er moet nog wel even keihard worden doorgewerkt. Een ding staat vast; de twee nieuwe pronkstukken van de Brielse wallen komen er!

Peter Kroone van de Werkgroep kanonnen en affuiten voor Bastion VIII tijdens Open Monumentendag vorig jaar (Foto: MdN)
Met aandacht wordt in Bastion VIII geluisterd naar wat Sander te vertellen heeft (Foto: M.van Gurp)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant