Het bezoekerscentrum vormt het startpunt van de wandeling.
Het bezoekerscentrum vormt het startpunt van de wandeling. Madeleine de Haas

Wandelen op Voorne-Putten: Duinen en Wallen

Algemeen 304 keer gelezen

Voorne-Putten is een gebied met veel contrasten. Aan de ene kant de petrochemische industrie, aan de andere kant polders met dorpjes waar het soms lijkt of de tijd stil heeft gestaan.

Al lopend over het eiland ontdekken we van alles. Deze keer gaan we op pad via de 13,1 km lange Duinen en Wallenroute. De uitgewerkte knooppuntenwandelroute route vind je op www.opvoorneputten.nl

Duinen en Wallen
De route start in Rockanje bij de Tennelaplas, het bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands Landschap. Voornes Duin is een uitgestrekt duingebied, dat tegenwoordig voor een groot deel toegankelijk is voor de wandelaar. Enkel van een aantal landgoederen is een deel nog privébezit, zoals Strypemonde en De Vallei, in het Waterbos. Als je geluk hebt, kun je vanaf de zijkant een glimp opvangen van het landhuis. Hou er rekening mee dat het waterbos, zeker in de winter, geregeld onder water staat. De natuur mag hier zijn gang gaan, maar nog altijd is te zien dat het bos rond 1900 aangelegd is als hakhoutbos. Hier staan essen, iepen en esdoorns.

Breede Water
Tijdens je route door het duingebied, kun je de Schotse Hooglanders tegenkomen, die in het gebied gebruikt worden om te voorkomen dat alles dicht groeit. Halverwege je wandeling kom je via slingerpaadjes op een van de hoogste punten in Voornes Duin, de Zwarte Hoogte. Hier vind je een boom met veel armen. In deze dennenboom kun je de bonte specht tegenkomen. Iets verderop, bij het Breede Water, nestelen de aalscholvers. De vele duizenden vogels kun je niet missen, je hoort ze al van verre. Het Breede Water is een duinmeer, ontstaan tussen twee duinenrijen. Er zijn diverse uitkijkpunten en een vogelkijkscherm zodat je de vogels kunt bekijken zonder hen te storen.

Duinhuisjes
Vlak voor het eindpunt van je wandeling kom je langs openluchtmuseum De Duinhuisjes. Een bijzonder pittoresk openluchtmuseum dat teruggaat naar de tijd van de duinhuisjes, de kleine boerderijtjes in het duingebied. Hier woonden tussen 1800 en 1950 arbeiders, keuterboertjes en tuinders in eenvoudige woningen. De eerste huisjes waren simpel en goedkoop en vaak gemaakt van hout, takken en riet. Ze konden makkelijk afgebroken worden en ergens anders weer opgebouwd worden. In de loop der tijd werden tweedehands stenen gebruikt en kregen ze een pannendak. De inrichting bleef echter sober. Veel van de unieke boerderijtjes zijn gesloopt. Anderen zijn gemoderniseerd en daarom totaal onherkenbaar geworden. De Historische Vereniging Westelijk Voorne heeft een aantal duinhuisjes kunnen redden en ze herbouwd op een terrein waar al een duinhuisje stond. Dit terrein vormt nu het openluchtmuseum. Hier krijg je een indruk hoe de vroegere bewoners van Voorne leefden.

Terug in de tijd
Het eerste huisje dat je ziet is de woning die van oudsher al op het terrein stond. 'Duinstraat' is gebouwd in 1909, de inrichting is afkomstig uit de jaren 1920 – 1940. Als je de woning binnengaat, sta je in de keuken met een hout gestookte bakoven en een regenbak. In de woonkamer vind je twee bedsteden en een kelderkast voor proviand en serviesgoed. Aan de Vleerdamsedijk in Rockanje, ook wel 'Huttendijk' genoemd stond tot 1987 een klein huisje. Vrijwilligers van de historische vereniging hebben het huisje steen voor steen afgebroken en op de huidige plek herbouwd. De huisraad dateert van 1900 tot 1920. Het keuterboerderijtje Kreekpad dateert van 1860 en is in 1993 herbouwd op het museumterrein. Dit huisje is iets groter dan de anderen want het heeft naast de woonkamer, de stal en de zolder ook een 'opoes' kamertje. De inrichting van deze woning is uit 1880-1900. In 2004 werd het huisje Duinzoom herbouwd. In dit huisje is goed de authentieke bedstedenwand en de schoorsteenmantel te zien. Een deel van deze woning is ingericht als tentoonstellingsruimte.

Het museum is elk weekend geopend van april tot en met oktober van 13.30 uur tot 16.30 uur, in oktober alleen op zondag. In de zomerperiode zijn er allerlei themadagen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant