Afbeelding

Fototentoonstelling Stad in puin, Rotterdam na het bombardement in beeld

Algemeen 647 keer gelezen

In het Mariniersmuseum in Rotterdam is nu de zomerexpositie Stad in puin, Rotterdam na het bombardement in beeld te zien. Bijzondere hoogtepunten in de expositie zijn de niet eerder geëxposeerde foto's van de latere verzetsheld Frits Nieuwenhuijsen. Hij legde enkele dagen na het bombardement van 14 mei 1940 de verwoestingen met zijn camera vast. In aansluiting op de expositie en speciaal voor gezinnen neemt museummarinier Majoor Maas hen mee op een interactieve wandeling in de omgeving van het museum. Tijdens de wandeling ontdekken ze wat er vooraf ging aan het bombardement. 

Frederik (Frits) Nieuwenhuijsen (1905-1945) was een belangrijke verzetsstrijder; vanaf het eerste uur van de bezetting heeft hij deelgenomen aan verschillende verzetsorganisaties. Vlak na het bombardement op Rotterdam trok hij de stad in om daar ooggetuigenverslagen op te tekenen en om foto’s van de verwoestingen te maken. In slechts een kwartier tijd wordt een groot deel van de historische stad in as gelegd, mede door het verwoestende inferno dat volgt. Naar schatting 850 mensen komen om, ruim 80.000 inwoners raken dakloos. Slechts een aantal markante panden, zoals het Witte Huis, blijft gespaard. Wat rest is puin. ‘Als stenen spreken konden…’ schreef de Rotterdamse fotograaf Johan Paauw zo treffend bij één van zijn foto’s die in de tentoonstelling is opgenomen. Een gebied van ruim 250 hectare is geheel of gedeeltelijk verwoest. De overgebleven ravage wordt in de volksmond al snel ‘de puin’ genoemd; 5 miljoen kubieke meter puin moet worden afgevoerd. Direct wordt begonnen met het opruimingswerk en de vele puinruimers tekenen het straatbeeld. In het museum is nu een selectie van o.a. foto's uit het foto album van Frits Nieuwenhuijsen te zien.

Kindervakantieprogramma (t/m 31 augustus)
Tijdens de zomervakantie is er van alles te doen in het museum. Volbreng een missie in de experience Mariniers op Missie. Kom klimmen in de hindernisbaan of bescherm een schip tegen piraten in de schietsimulator. Majoor Maas, de museummarinier, neem de jonge bezoekers mee op patrouille. Hij laat ze daarin kennismaken met de Zwarte Duivels, de mariniers die tijdens de Meidagen van 1940 de Maasbruggen verdedigde. Zo ontdekken ze tijdens een interactieve wandeling (tijdsduur ongeveer 1 uur) de omgeving van het Mariniersmuseum en de rol van de mariniers bij de verdediging van de stad voorafgaand. Naast alle activiteiten krijgen alle jonge bezoekers een speciaal thuispakket met daarin een stoere bouwplaat van het BV-rupsvoertuig & (bijna) echte tatoeages! En een gratis ijsje!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant